Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 50.000 nieuwe bloed-en plasmadonoren

Bloedvoorraad onder druk.
Vandaag, op Wereldbloeddonordag, worden over de hele wereld bloeddonoren in de bloemetjes gezet. Ook in Vlaanderen steken dagelijks zo’n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor deze solidaire daad. Want je geeft letterlijk iets van jezelf voor iemand anders. Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten, inclusief plasma en bloedplaatjes, blijven voorzien. In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident maar dat is het nooit. Jaarlijks zoekt de organisatie nieuwe donoren en dat is in 2021 niet anders. Naar schatting zijn dit jaar maar liefst 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te blijven helpen.

50.000 nieuwe donoren dit jaar dat aantal is nodig om de donorpopulatie op peil te houden. Conclusie: bovenop alle trouwe, gekende donoren, dit jaar nog eens 50.000 nieuwe zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan want de teller staat voor 2021 voorlopig op 17.597 ofwel 35% van 50.000 en we zijn al in de helft van het jaar. Daarom start vandaag de ‘geef voor elkaar’-campagne waarin solidariteit en geven voor mensen uit jouw buurt  centraal staan.“50.000 nieuwe donoren lijkt gigantisch veel maar we geloven in de solidariteit van de Vlamingen. Doneren is een kleine moeite die een wereld van verschil maakt voor iemand anders. Voor iemand uit jouw buurt, iemand die je graag ziet, aldus Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.Hoeveel geeft jouw buurtMet de donormap wil de organisatie het geven voor elkaar heel nabij maken. Op deze kaart kan je zelf zien hoeveel mensen in jouw gemeente of stad de voorbije 12 maanden bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. De donormap wordt regelmatig geüpdatet zodat je steeds kan zien hoe de cijfers evolueren. Wil je zelf je buurt oproepen om te geven voor elkaar, gebruik dan de hashtag #geefvoorelkaar. Meer informatie kan je vinden op www.rodekruis.be/geefvoorelkaar.Nu donoren nodig om zomer te overbruggenDe ‘geef voor elkaar’-campagne loopt de hele zomer en dat is niet toevallig. De vakantiemaanden zijn jaar na jaar een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden. De lange weekends in mei, het mooie weer en de versoepeling van de coronamaatregelen zorgen er voor dat er nu al een te lage voorraad is.“Het lijkt alsof de trend die we normaal pas tijdens de grote vakantie zien, zich nu al eerder voordoet. Mensen trekken erop uit, maken uitstappen, doen terrasjes… en zijn gewoonweg niet bezig met doneren. Andere jaren proberen we de zomer in te gaan met een comfortabele bloedvoorraad maar de lagere opkomsten van de voorbije weken zetten één en ander onder druk”, zegt Testelmans.Rode Kruis-Vlaanderen roept daarom iedereen op zijn donatie niet uit te stellen en zeker langs te komen in een donorcentrum of bloedinzameling in de buurt.Meer info over waar en wanneer je kan doneren, kan je vinden op www.rodekruis.be. Een afspraak maken is verplicht en kan via donorportaal.rodekruis.be of 0800 777 00. 

Evolutie nieuwe donorenSinds 2017 stijgt het aantal nieuwe donoren jaarlijks. In 2021 wil Rode Kruis-Vlaanderen graag op dit elan verdergaan met als ultieme doel het vinden van 50.000 nieuwe bloed- en plasmadonoren.Infographic 2: Aantal nieuwe donoren per provincieVoor heel Vlaanderen zijn is Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar 50.000 nieuwe bloed- of plasmadonoren waarvan er al 17.597 gevonden werden. Opgedeeld per provincie, rekening houdend met het aantal inwoners tussen de 18 en 64 jaar, ziet de verdeling er als volgt uit.Kaart: DonormapDe donormap geeft weer welk percentage van de volwassen (18+) inwoners bloed, plasma of bloedplaatjes gaf de voorbije 12 maanden. Je kan de donormap raadplegen via www.rodekruis.be/geefvoorelkaar.
Topartikels bij Goeiedag.be