Liggend de wereld rond fietsen

Herman Segers (58) uit Merchtem is een gewezen zelfstandige stukadoor met een, voor sommigen, wat vreemde passie. Hij wil de wereld verkennen met de fiets. Geen koersfiets of stevige mountainbike maar een elektrisch aangedreven ligfiets. Het is een trike of driewieler.

“Mijn vorige ligfiets was een tweewieler maar daar val je sneller mee,” zegt Herman terwijl hij languit praat over zijn vele, avontuurlijke fietstrips. In 2001 fietste hij naar de Noordkaap, goed voor zo’n 5.000 km. “Vroeger was ik geen fietser maar een wandelaar maar ook toen al hield ik van avontuurlijke tochten, in de Pyreneeën bijvoorbeeld.

Ligfietser Herman Segers

Ik ben beginnen fietsen na een reis naar Nepal waar ik mijn paraplu vergeten was. Mensen hadden hem dan meegebracht naar Amsterdam. Ik reed er met de fiets naar toe en maakte meteen een 14-daagse fietsuitstap naar Nederland”.

Met de moto reed hij al rond in de woestijn in Marokko en Tunesië maar de laatste jaren houdt hij het bij een elektrisch aangedreven driewieler. Met die trike maakte hij de trip van Chamonix naar China. Via zijn contacten in het wereldje van de ligfietsers liet hij zonnepanelen op zijn fiets monteren. “Zo kan ik de fietsbatterij – die vooral bij het bergop rijden veel te verduren krijgt – onderweg opladen”.

“Ik ben voorzichtig maar niet bang,” zegt Herman. “Ik rij altijd zo rechts mogelijk en neem bij elke tocht een paar reserve binnenbanden mee. Maar eigenlijk heb ik al veel geluk gehad. Ooit viel ik in panne in Oekraïne maar ik heb mijn plan getrokken. Ik betrouw op de vertaalprogramma’s op mijn gsm en eet altijd zo gezond mogelijk. Met zo’n ligfiets heb je altijd de interesse van de plaatselijke mensen als je ergens stopt”.

Vorig jaar wilde hij een trip rond Frankrijk maken maar in juni wil hij opnieuw een groot avontuur: een trip die hem van Brussel naar Stockholm brengt en daarna – door zowat heel Europa – tot aan de Zwarte Zee in Roemenië. Vandaar gaat het nog naar Lyons in Frankrijk. De organisatie is in handen van het Franse The Sun Trip. Alles samen goed voor 11.000 km.

Als alles goed gaat vertrekt Herman op 15 juni vanuit Brussel voor zijn lange tocht door Europa.

Topartikels bij Goeiedag.be