PMD-zakken blijven onbeperkt geldig

Vanaf 1/1/2021 werden de sorteerregels van pmd uitgebreid. Vanaf 1 januari mogen alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons in de typische blauwe zak worden gesorteerd. Die zak zelf, die verandert nog niet direct. De pmd-zak krijgt weliswaar een update, maar de oude pmd-zakken mag je onbeperkt gebruiken.

Bij de start van het nieuwe jaar kreeg Intradura telefoontjes van inwoners die zich afvroegen of ze de pmd-zak wel mochten vullen met alle plastic verpakkingen. Dat is geen probleem, je mag de oude pmd-zakken gebruiken, ondanks dat op de zak zelf de oude sorteerregels staan vermeld”, zegt Inge D’hoe van Intradura.

“We begrijpen dat sommige inwoners zich deze vraag stellen. Tegelijk met de uitbreiding van de pmd-zak, werden ook de nieuwe restafval- en gft-zak geïntroduceerd in 17 gemeenten. Vanaf 1 januari vind je enkel nog de nieuwe intercommunale restafval- en gft-zak terug in de winkelrekken, terwijl de pmd-zak nog steeds dezelfde was. De pmd-zak was al een intercommunale zak, die in alle 19 gemeenten reeds dezelfde was, dus die kan verder verkocht en gebruikt worden.”

Belangrijk hier is dat alle inwoners van de 17 deelnemende gemeenten nog tot en met 30 juni 2021 zowel de oude als de nieuwe restafval- en gft-zakken kunnen aanbieden. Vanaf 1 juli 2021 worden enkel nog de nieuwe restafval- en gft-zakken opgehaald.

De pmd-zakken krijgen weliswaar een update, maar de oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Deze kan je dus ook nog na 30 juni 2021 gebruiken.

Beschikbaarheid

“We kregen enkele meldingen binnen van inwoners die de nieuwe afvalzakken niet terugvonden in de winkelrekken. Verkooppunten bestellen de afvalzakken rechtstreeks bij Intradura en sinds december worden er regelmatig toeleveringen gedaan, eventueel zelfs als spoedbestelling als een winkelier door zijn voorraad heen zou zitten. Het voordeel van deze uniforme afvalzakken is dat je nu ook in andere verkooppunten in de buurt terechtkan.”

Alle veelgestelde vragen en antwoorden kan je terugvinden op www.intradura.be/3nieuwezakken. Daar vind je ook alle deelnemende gemeenten en verkooppunten en alle sorteerregels per gemeente. Toch nog vragen? Neem contact op met Intradura via info@intradura.be of 02 334 17 40, of praat met de milieudienst van jouw gemeente.

Topartikels bij Goeiedag.be