Opwijk 2040 bestaat vijf jaar

Opwijk 2040, een denk- en doe platform rond duurzaamheid, bestaat vijf jaar. Voorzitter Tom Bosman licht even toe. “Eind 2015 startten drie enthousiaste inwoners het initiatief, nu telt de organisatie goed 25 vrijwilligers. We zijn er in geslaagd om ons plekje te veroveren in de gemeente met een aantal zeer concrete initiatieven zoals de succesvolle boerenmarkten, gereedschapsbibliotheek De Werkbank of onze repair cafés. De algemene tendens is positief en de maatschappij staat intussen veel meer open voor het duurzaamheidsverhaal, maar er is nog veel werk aan de winkel.”

Het doel bij de oprichting van Opwijk 2040 was om met een groep gelijkgestemden te proberen initiatieven te lanceren om het thema duurzaamheid in Opwijk concreet te maken. “Tegelijk wilden we tonen dat iedereen zijn steentje kan bijdragen, volgens eigen mogelijkheden. En dat is gelukt. Gedragsverandering bereik je niet door met het vingertje te wijzen of grote theorieën te verkondigen. We hebben steeds geprobeerd om mensen door participatie aan activiteiten heel laagdrempelig de boodschap mee te geven dat ze zelf via kleine acties kunnen bijdragen.”

 “Onze eerste actie, We Kuisen De Banken Op, in 2016 heeft in zekere zin de basis gelegd. Het was een actie die buren bij elkaar bracht en zo probeerde om duurzame banden te smeden. We hebben de voorbije jaren duurzaamheid nooit verengd tot ecologie. Gereedschapsbibliotheek De Werkbank is tot nog toe onze grootste realisatie. Ook met de halfjaarlijkse boerenmarkten, de jaarlijkse Korte K’etentjes en recenter de repair cafés hebben de voorbije 5 jaar samen een meer dan behoorlijk bereik gerealiseerd. Een bewijs dat er in Opwijk plaats is voor die acties.”

“Ons project rond autodelen is nog niet echt van de grond gekomen. Misschien lukt het met wat meer steun van de gemeente wel?”

De werking van Opwijk 2040 mag dan momenteel wel wat stil liggen door corona, dat weerhoudt de vrijwilligers er niet van om nieuwe initiatieven te bedenken. “En zitten inderdaad nog wel wat ideeën in de pipeline voor de toekomst en onze gereedschapsbibliotheek De Werkbank blijft ook actief, met de nodige veiligheidsmaatregelen uiteraard.”  

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk