Nationale actiedag tegen woninginbraken

Deze week vindt de zevende editie van ’1 dag niet’ plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Met ‘1 dag niet’ wil de overheid de burger sensibiliseren over inbraakpreventie. Wist je dat de gelegenheidsinbreker zijn inbraakpoging na 3 minuten opgeeft? Met een aantal kleine maatregelen en goede gewoonten maak je het de inbreker moeilijker en verklein je de kans op een inbraak aanzienlijk. Het tijdstip van de actie, de week van 19 tot 25 oktober, valt elk jaar samen met de overgang naar het winteruur. Tijdens de korte herfst- en winterdagen stijgt het aantal inbraken aanzienlijk hoger. Sinds 2014 daalt het aantal woninginbraken in België.  In Vlaams-Brabant daalde het aantal woninginbraken met ongeveer 40% in de periode van 2014 tot en met 2019. Deze dalende trend is er onder andere dankzij de vele preventiecampagnes, de APNR camera’s, meer blauw op straat en de vele buurtinformatienetwerken waarbij burgers samen extra aandachtig zijn voor verdachte situaties. Deze daling wil echter niet zeggen dat er geen verdere acties meer nodig zijn.

“De materiële en psychologische gevolgen van inbraken blijven ingrijpend,” zegt  gouverneur Jan Spooren.  “We denken dan aan slecht slapen, het thuis gevoel kwijt zijn of constante angst. We zien in de recente veiligheidsmonitor van 2018 dat de Vlaams-Brabander woninginbraak het vierde belangrijkste buurtprobleem vindt na verkeersproblemen en zwerfvuil”.

Dit jaar focust de actiedag op inbraken via de eerste verdieping.
“Politiediensten stellen namelijk vast dat steeds meer inbrekers via deze verdieping de woningen betreden, denk maar aan ramen op kiep, minder goed beveiligde ramen, enkel een alarm op het gelijkvloers”, zegt gouverneur Jan Spooren.  “Corona zorgt er voor dat dit jaar de actie grotendeels zal verlopen via sociale media, maar ook via lokale reclame-panelen en digitale schermen”.

Topartikels bij Goeiedag.be