CAW Halle-Vilvoorde dankt Haviland voor schenking van 9.000 mondmaskers

Intercommunale Haviland heeft 9.000 mondmaskers geschonken aan het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Halle-Vilvoorde. Kwetsbare personen die op gesprek gaan bij medewerkers van het CAW zullen nu een mondmasker ontvangen.

Toen dit voorjaar de coronacrisis losbarstte, bleek er al snel een groot tekort aan kwaliteitsvolle mondmaskers. Intercommunales Haviland en Interleuven namen snel het initiatief om een groepsaankoop voor mondmaskers te organiseren. “Eind mei hadden we ondanks de tijdsdruk en een overbevraagde markt toch 400.000 kwalitatieve en voordelige mondmaskers te pakken. We zijn dan ook heel fier dat we als een van de eersten in Vlaanderen in verschillende fasen mondmaskers konden verdelen onder de deelnemende steden en gemeenten aan de groepsaankoop”, zegt Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland.

“Steden en gemeenten die niet deelnamen aan de groepsaankoop, hadden op dat moment heel wat moeilijkheden om aan mondmaskers te komen. Ze vonden er geen, waren veel duurder of werden te laat geleverd. Dat probleem hadden wij niet”, vult voorzitter Walter De Donder (CD&V) aan. “Het toont aan dat we tijdens deze crisis maar beter samen sterker staan. Van de groepsaankoop hebben we nu nog een reserve over waaruit steden en gemeenten een nieuwe voorraad kunnen bestellen. Maar we kunnen nu ook een lot van 9.000 mondmaskers wegschenken aan CAW Halle-Vilvoorde.

Meer dan nodig

Het CAW Halle-Vilvoorde zet zich in 35 gemeenten in de rand rond Brussel in voor wie hulp nodig heeft. De ruim 120 medewerkers hebben ondertussen de handen vol met de gevolgen van de coronacrisis. “We zijn momenteel overbevraagd”, zegt Wim Van Campenhout, adjunct-directeur van CAW Halle-Vilvoorde, die momenteel heel sterk de verregaande gevolgen van de voorbije periode ziet op ons welzijn en onze samenleving. “Enerzijds zijn er veel meer conflicten en problemen binnen gezinnen, anderzijds zijn er ook heel wat jongeren die om hulp vragen.”

Waar er in het voorjaar nog veel ingezet werd op telefonische- en videobegeleiding, wil het CAW nu blijven inzetten op fysieke gesprekken. “Maar de drempel was zo te hoog voor wie voor de eerste keer hulp zocht. Daarom proberen onze medewerkers nu zoveel mogelijk face-to-face af te spreken. Zij hebben allemaal een goed mondmasker gekregen van ons, maar bij personen die zij begeleiden is dat niet altijd het geval. Dan dragen ze een mondmasker dat niet gewassen is of dragen er helemaal geen. Maar dat is voor niemand veilig. Daarom is deze schenking van Haviland welgekomen. In onze inloopcentra gaan we deze verdelen. Maar ze zullen ook van pas komen bij de sociale kruidenier in Vilvoorde of tijdens de winteropvang voor daklozen die binnenkort van start gaat.”

Topartikels bij Goeiedag.be