Zieke personen met COVID-19-symptomen meteen naar OLV-Aalst

Het OLV-ziekenhuis in Asse houdt niet langer bedden vrij voor personen die zich aanmelden in het lokale ziekenhuis en symptomen van het COVID-19 coronavirus hebben. “Patiënten met symptomen van het virus zullen onmiddellijk overgebracht worden naar onze vestiging in Aalst”, meldt woordvoerder Chris Van Raemdonck. “Sowieso worden al deze tests al uitgevoerd in Aalst. Maar ook onze medische infrastructuur is in Aalst beter uitgerust om alle patiënten met COVID-19 apart te behandelen. Daarom voorzien we in Asse geen bedden meer voor deze patiënten en willen we onze lokale afdeling daar coronavrij houden.”

Dringende zaken

Het ziekenhuis aanvaardt sowieso geen patiënten meer met milde luchtwegenklachten. “We volgen hierin de laatste adviezen van de overheid. Dat wil zeggen dat iedereen met luchtwegeninfecties thuis moet blijven en telefonisch contact moet opnemen met de huisarts. Hij zal beslissen of de patiënt naar het ziekenhuis moet.”

Chris Van Raemdonck benadrukt dat het OLV-ziekenhuis in Asse wel operationeel blijft. “Onze spoeddienst, de materniteit, alle afdelingen blijven werken. Niet dringende zaken werden uitgesteld maar alle andere patiënten zullen in Asse geholpen worden. Sowieso is onze afdeling in Asse meer gericht op kortere hospitalisaties.”

Mondmaskers

Net als in vele andere ziekenhuizen dreigt er ook voor de OLV-ziekenhuizen een tekort aan mondmaskers te komen. “De situatie wordt inderdaad nijpend, we wachten op nieuwe leveringen. Ondertussen zoeken we naar alternatieven. Daarom willen we ook vragen aan wie thuis nog ongebruikte mondmaskers heeft om die naar het ziekenhuis te brengen. Wij zoeken voornamelijk mondmaskers van het type FFP2 en FFP3 met of zonder ventiel. De producent of het merk is niet van belang. Chirurgische mondmaskers zijn ook welkom.”

Het ziekenhuis gaat binnenkort ook praktische richtlijnen verspreiden voor zelfgemaakte maskers. “Heel wat bereidwillige mensen willen aan de slag gaan en mondmaskers voor ons produceren. We willen hen echter vragen om nog even te wachten op duidelijke instructies zodat hun werk niet voor niets is”, aldus Chris Van Raemdonck.

Topartikels bij Goeiedag.be