“Iedereen heeft zijn angstmomentjes”

An De Grauwe is hoofdverpleegster in WZC Ter Stelten in Merchtem. Gelukkig bleven ze tot nog toe gespaard van covid-19 besmetting. Dat heeft o.m. te maken met het streng toepassen van de veiligheidsmaatregelen. Dat verhoogt niet alleen de werkdruk in het wzc maar is ook belastend voor de bewoners.

Van in den beginne werd er gezegd: onze senioren lopen meer gevaar dan de anderen. Welke maatregelen werden er in Ter Stelten genomen om hen te beschermen?

Vanaf dag 1 werden de maatregelen opgelegd door het agentschap Zorg en Gezondheid strikt toegepast, zelfs nog wat strenger, zo waren in de eerste dagen nog mantelzorgers en vrijwilligers toegelaten maar hebben wij beslist dit niet te doen voor de veiligheid van onze bewoners en zo is er ook gaande weg de periode beslist dat de bewoners niet meer van de leefruimte mogen en dat ze maximaal op hun kamer verblijven. Het leefgroep gebeuren is eventjes ‘on hold’ gezet. Personeel draagt protectiemateriaal om zichzelf en de bewoners te beschermen.

Is er nu een grotere werkdruk voor de verpleging? Hoe komt dat?

De werkdruk is nu idd veel hoger door verschillende factoren. Collega’s die preventief 7 dagen afwezig zijn op dienst, bewoners die nu op de kamers verblijven, ook voor de maaltijden . Onze dagelijkse inzet van 200 % om de bewoners op te vangen, gerust te stellen en hun zorg te geven met onze handen en heel ons hart. Gelukkig ondersteunen de collega’s van animatie, administratie, sociale dienst, schoonmaak en keuken ons waar ze kunnen; wat het voor de zorgcollega’s dragelijker maakt.

Is er veel angst onder de bewoners en onder de verzorgenden?

Kleine zaken die nu zo veelbetekenend zijn en helpen om de angst de baas te blijven

Iedereen heeft zijn “angst momentjes “, bewoners, families en alle collega’s in het WZC. Een vriendelijk woordje, iemand die vraagt ” lukt het daar een beetje ?”, een traktatie met zoetjes, een dankjewel van familie … het zijn die kleine zaken die nu zo veelbetekenend zijn en helpen om de angst de baas te blijven.

Beschikken jullie over voldoende beschermingsmateriaal?

Momenteel hebben we voldoende materiaal: handschoenen, maskers, overschorten, beschermkappen. We weten natuurlijk niet wat er nog komen gaat. De stocks bij de leveranciers zijn op of bijna op vandaar dat we inderdaad ook pro actief proberen in te spellen door bij voorbeeld zelf extra overschorten te stikken. Dagelijks worden bestellingen en leveringen opgevolgd.

Lees ook : Kort Merchtem: overschorten

Wat is het effect op je privé leven?

Ook voor het thuisfront is deze situatie aanpassen, lessen online volgen, schoolwerk opvolgen. Het thuisfront weet dat werken in de zorg nog altijd een beetje roeping is , dat we zorgen met heel ons hart. Maar dankzij een partner en kids die heel begripvol zijn en een heel team fijne collega’s slaan we er ons wel door.

Foto: An met haar echtgenoot Jurgen.

Topartikels bij Goeiedag.be