“De rekeningen blijven binnenstromen”

De corona-crisis heeft een zware impact op het leven van iedereen. Wie in de zorg werkt, kreunt onder de werkdruk. Middenstanders die verplicht moeten sluiten proberen, elk op hun manier, deze crisis door te spartelen. Goeiedag ging een praatje maken met mensen in de vuurlinie. Vandaag publiceren we een kort gesprek (via elektronische middelen uiteraard) met Michelle Tilburgh die in Peizegem Frituur Leireken uitbaat. Haar ouders, Wendy en Luc, baten op hun beurt het aangrenzende Café Leireken uit.

Nadat de regering aankondigde dat de frituren en restaurants enkel nog een afhaalservice mochten aanbieden, bleef je nog een paar dagen open om dan de deuren dicht te doen. Waarom?

Wij bleven inderdaad het eerste weekend nog afhaal verzorgen. Tijdens het weekend hebben we besloten om dat niet verder te doen, wegens de gezondheidstoestand van oma en mama. Zij behoren immers tot de risicogroep. Tevens wilden wij het risico niet lopen om zelf ziek te worden, of drager te zijn van het virus.

Wat betekent dat financieel voor jou? Krijg je overheidssteun, welke kosten blijven?

Op dit ogenblik is dat nog een groot vraagteken. De rekeningen blijven voorlopig binnenstromen. De steunmaatregelen van de overheid, die reeds twee weken zijn aangekondigd, kunnen we sinds gisteren aanvragen. De beloofde steun zal zeker nog een tweetal weken op zich laten wachten.

Wat doe jij met al die ‘vrije tijd’ nu je eigenlijk nauwelijks het huis kan verlaten?

Wij vervelen ons te pletter en wisten niet hoelang een dag eigenlijk duurde. Ondertussen vullen wij onze tijd met alles op orde te zetten en te poetsen. Verder hebben we nu ook tijd voor meer ontspanning zoals films kijken en met Renée (Renée is de familiehond) gaan wandelen. Renée mist vooral de aandacht van de mensen.

Hoe zwaar valt het je om, nu toch al een hele tijd, nauwelijks vrienden te kunnen zien?

Als je in het weekend werkt heb je al sowieso minder tijd voor vrienden. Wij proberen nu contact te houden via de social media en Whatsapp. Het is voor iedereen moeilijk dezer dagen. Het sociale leven is iets wat ik echt mis. Eens dit allemaal voorbij is zullen we er misschien eens om lachen en er een rosé op drinken.

Het ziet er naar uit dat het gedaan is met het voetbal. Wat doet dat met jou als KV Mechelen supporter?

Voetbal is een spel met veel emotie maar de gezondheid van ons allen primeert. Het is jammer dat het net nu gebeurt omdat we misschien kans maakten op play-off 1. Vorig seizoen en dit seizoen waren hoe dan ook geslaagd voor de Malinwa. Het is jammer maar een terechte beslissing.

Je ouders baten het aangrenzende café uit. Hoe gaan zij om met de verplichte sluiting?

Het is nu ‘crisis’ voor iedereen. Het werkt wel op het humeur van sommige mensen onder dit dak. Vooral papa verveelt zich te pletter.

Topartikels bij Goeiedag.be