Eendracht Aalst is er deze zondagnamiddag niet in geslaagd om topper KAS Eupen naar huis te sturen zonder punten.

Eendracht verloor na een zwakke eerste maar een sterke tweede helft met 1-2 cijfers. Het wondermooie doelpunt van Rodrigo De Oliveira brengt dus geen punt op voor de Ajuinen.

Gouden Gilles

Met de Gouden Schoen van Gilles De Bilde showde Eendracht, exact twintig jaar later, nogmaals haar eerste en enige trofee uit haar rijke geschiedenis. Onder luid applaus werd de gewezen “wonderboy” door het Aalsters publiek hartverwarmend onthaald.

Gelauwerd door het bestuur en de supporters waande Gilles De Bilde zich terug de aanvalsleider van het grote Eendracht Aalst begin jaren negentig.

Afwachtend

De huldiging van één van de beste spelers ooit die uitkwam voor “den iëndracht” werkte niet meteen aanstekelijk voor de thuisploeg. Trainer Van Acker bracht met Wesley Vanbelle en Ratko Vansimpsen twee nieuwe namen in vergelijking met de laatste wedstrijd van 2014 op het veld van Royal Antwerp FC.

Tjendo De Cuyper en Gianni De Neve startten op de bank. KAS Eupen eiste die eerste helft het balbezit op en trachte met snelle combinaties de Aalsterse verdediging uit verband te spelen maar verder dan een aantal afstandsschoten kwamen de bezoekers aanvankelijk niet.

Na een halfuur stak Eendracht de eerste -en ook enige keer in die eerste helft- de neus aan het venster maar het schot van De Oliveira werd nog in extremis afgeblokt.

Hoewel de bezoekers schijnbaar wekelijks kunnen putten uit een bron van jonge, uitstekende spelers stak KAS Eupen er niet meteen bovenuit. Met jongens als Lallemand en Taulemesse zat er héél wat aanvallend geweld gekluisterd aan de bank.

Toch klommen de “Panda’s” net voor rusten op voorsprong toen de piepjonge Afif, belofteninternational van Qatar, zijn kwaliteiten even kon tonen aan het publiek en knap afrondde (0-1). Op basis van de eerste helft was dat een verdiende tussenstand.

Kwaliteit

De afwachtende houding die trainer Van Acker in die eerste helft beveelde aan zijn jongens blijkt niet geheel onterecht als je ziet welke spelers KAS Eupen tussen de lijnen bracht.

Draaischijf en uitblinker Luis Garcia (33) is een echte Spaanse topvoetballer. Met 277 wedstrijden in de Primera Division (68 doelpunten), een gespeelde Uefacupfinale (2007) en 7 caps voor de Spaanse nationale ploeg kan zelfs geen enkele speler uit onze eerste klasse tippen aan diens staat van verdiensten.

Zoveel kwaliteit maar toch slaagde Eendracht erin om na de rust de bakens te verzetten. Met een uitstekende mentaliteit gekoppeld aan het technisch vernuft van beide Janssens en -vooral- De Oliveira kwam er meer schwung in de Aalsterse aanvalsgolven.

Wereldgoal

Nadat Kevin Janssens hem al een uitstekende kans aanbood achtte De Oliveira iets na het uur zijn moment gekomen om uit te pakken met een geweldige trap.

Uitstekend aangespeeld door Janssens maakte De Oliveira de actie en trapte hij de botsende bal met een heerlijke boog over doelman Van Crombrugge in doel (1-1). En dat onder het goedkeurend oog van die andere grootmeester Gilles De Bilde.

Eendracht verdiend langszij. Matthias Lievens kwam kort bij een doelpunt maar zijn kopbal botste rakelings naast. Een pegel van Vansimpsen ging via een bezoekend been in het zijnet.

Een vijftal minuten voor tijd waande heel het stadion de uitstekende geplaatste vrije trap van De Oliveira in doel maar de bal ging rakelings naast. Korter bij een overwinning kan je niet komen.

Toch beleefde Eendracht nog een ware anticlimax toen een zeldzame Eupense counter in die tweede helft werd verzilverd door Guy Dufour, met de nodige dosis geluk welteverstaan (1-2).

Met man en macht trok Eendracht nog naar voren maar de verdiende gelijkmaker kwam er niet meer.