Samen1745: “Gemeentebestuur laat kans liggen voor alternatieve locatie sporthal”

Op de gemeenteraad van 27 februari werd het RUP Station-herziening alsook het onteigeningsplan voorlopig vastgesteld. Er komt geen verandering aan de bestemmingen.

“Zoals verwacht keurde de meerderheid het RUP Station goed zonder de bestemming van de Van Breuze site aan te passen naar een zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Aan politiek doen is ook vooruitkijken. We vinden dit een gemiste kans,” klinkt het bij samen1745 in een persbericht.

De Vetweyde, de locatie  waar NV-A en Open VLD de nieuwe sporthal en jeugdlokalen willen bouwen, beroert al langer de gemoederen in Opwijk en dit omdat de site in watergevoelig gebied ligt. Samen1745 vroeg al verschillende keren om ook alternatieve locaties te onderzoeken, maar kreeg telkens een negatief antwoord.

Volgens het overstromingsrapport van de Vlaamse overheid valt de gekozen locatie op de Vetweyde in een zone met de slechtst mogelijke score op vlak van overstromingsgevoeligheid. Het is dan ook erg onzeker of de gemeente, door de waterproblematiek op de Vetweyde, wel een vergunning zal krijgen. Ook de bodemvervuiling op de Vetweyde kan nog voor extra problemen zorgen. Een alternatief achter de hand houden is dan ook geen overbodige luxe. Zo’n mogelijk alternatief is de Van Breuze site aan het station, vindt samen1745.

Op dit moment is de Van Breuze site ingekleurd als pendelparking en dus niet geschikt om er een sporthal op te bouwen. Indien we deze alternatieve piste achter de hand zouden willen houden, is er een aanpassing van het RUP Station nodig waarbij de Van Breuze site ingekleurd wordt bijvoorbeeld als zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

“We hebben erop aangedrongen om deze kans niet te laten liggen, net omdat het heel reëel is dat er voor de Vetweyde geen vergunning zal verkregen worden,” besluit samen1745.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk