Boerenmarkt Opwijk van Opwijk 2040 is terug

Na zeven succesvolle edities en een pauze van drie jaar is de Boerenmarkt Opwijk terug op zondag 15 oktober. “Het aanbod zal opnieuw zeer divers zijn met groenten, fruit, honing, zuivel enzovoort, alles aangepast aan het seizoen. Het doel blijft lokale producenten promoten en Opwijkenaren laten kennismaken met de lokale producten,” aldus initiatiefnemers Luc De Ridder en Tom Bosman.

Mooi weer, een divers aanbod aan lokale producten en een ideale locatie zorgden er voor dat het vaak op de koppen lopen was tijdens de vorige edities van de boerenmarkt van Opwijk 2040. Corona doorbrak echter de traditie van de boerenmarkten en daarna kwam de organisatie niet direct terug op gang. “Maar we kregen weer vragen van zowel bezoekers als lokale producenten zelf,” zegt Luc De Ridder.

“Met onze boerenmarkt promoten we het principe van de ‘korte keten’. Daarbij verkopen producenten hun eigen geteelde of verwerkte producten rechtstreeks aan de consument. Dat biedt heel wat voordelen: verse, seizoensgebonden producten van lokale oorsprong waar de producent een faire prijs voor krijgt, zonder tussenhandel, maar ook met nauwelijks voedselkilometers en nauwelijks voedselverspilling.”

“We ondersteunen bovendien de lokale producenten uit Opwijk en omgeving die een thuisverkooppunt hebben of op een andere manier hun producten rechtstreeks bij de consument brengen,” vult Tom Bosman aan. Die lokale producenten waren opnieuw enthousiast om deel te nemen. “We hebben dan ook opnieuw een uitgebreid aanbod met onder andere groenten en fruit, aardappelen, honing, zuivel en bier,” aldus De Ridder.

Opwijk 2040 werd in 2015 opgericht en heeft als doel Opwijk duurzamer maken door te denken en te doen. Zo waren er eerder al gereedschapsbibliotheek De Werkbank, Autodelen Opwijk en het Korte K’etentje, naast de Boerenmarkten. 

De achtste editie van de boerenmarkt vindt plaats op zondag 15 oktober van 14 tot 17 uur aan recreacafé De Kleine Deugd in Mazenzele. Meer info over Opwijk 2040 via hallo@opwijk2040.be of via hun facebookaccount. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk