Voor elke gemeente een lezer ID-chip

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verdeelt lezers voor ID-chips van honden en katten onder alle steden en gemeenten. In de tuin van het gemeentehuis aan de Ringlaan in Opwijk demonstreerde Weyts gisteren hoe dat werkt met de hond Kito van Victoria.

Ben Weyts (N-VA) had zijn hond Jerry niet meegebracht zoals hij had aangekondigd. Na zijn kort bezoek in Opwijk reed de minister immers door naar Destelbergen, waar hij een Nieuwjaarsreceptie bijwoonde. Zo’n lange trip zag Jerry niet zitten en dus bleef hij thuis.

In het gemeentehuis van Opwijk gaf de minister tekst en uitleg over wat de bedoeling is. “Sinds eind de jaren negentig werd de verplichting ingevoerd om honden te voorzien van een ID-chip. Sinds 2017 moeten ook de katten van zo’n chip voorzien zijn.

De maatregel bleek doeltreffend: 85 procent van de loslopende honden en katten vonden hun weg terug naar huis. Zij belandden tenminste niet in een asiel, waar de overlast sedertdien drastisch vermindert: volgens de meest recente cijfers daalt het aantal dat aan het asiel aangeboden wordt met 14 procent. “Graag zouden we het aantal dat terug aan de baasjes bezorgd wordt nog verstrekt zien. Dankzij de lezer kan het verloren gelopen hondje of katje snel bij de eigenaar afgeleverd worden.”

De minister laat aan alle steden en gemeenten in Vlaanderen een ID-chip van dieren bezorgen, een presentje van 70 euro. De gemeente die meer lezers wil kan die via het ministerie bestellen met een korting.”
“Op Vlaams niveau werd een doorbraak gerealiseerd inzake dierenwelzijn”, benadrukt Weyts. “Na de steden en gemeenten willen we ook justitie (elk parket) en elke politiezone van dergelijke lezer voorzien.”

Het dierenbeleid krijgt ook op lokaal niveau steeds meer vorm. Dierenwelzijn is een toenemende bevoegdheid voor een schepen. “Ook Opwijk heeft een schepen van dierenwelzijn in de persoon van schepen en parlementslid Inez De Coninck. Vanuit de Vlaamse overheid willen we lokale besturen begeleiden bij de verdere uitbouw van hun beleid. We hebben ze een uitgebreide gids toegestuurd vol tips voor het schrijven van een zwerfkattenplan.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk