Heemkring fotografeerde 230 dossiers Opwijkse soldaten

De herdenking van Wapenstilstand staat dit jaar in het teken van het einde van de eerste wereldoorlog in 1918. Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) organiseert een tentoonstelling over de ruime nasleep, de herdenkingen, de monumenten en de oudstrijdersverenigingen.

“Het is een verhaal geworden van terugkerende soldaten, van vluchtelingenstromen, van verdere ellende en ontberingen, van treurnis om de doden en verminkten, van allerlei herdenkingen, van grootschalige veranderingen, maar ook van het herstel van het sociaal-cultureel leven, van hoop en vrede en meer welvaart”, klinkt het bij de HOM, die een foto-opname bezit van alle documenten van het persoonlijk militair dossier van 230 van de ongeveer 450 soldaten, die afkomstig waren uit Opwijk of Mazenzele of er gewoond hebben.

De 230 dossiers beslaan samen 5.200 bladzijden. Naar aanleiding van het bevrijdingsfeest met grote stoet op zondag 7 september 1919 werd een herinneringskaart uitgegeven met de portretten van 23 gesneuvelden uit Opwijk. De kaarten werden verkocht ten voordele van de slachtoffers. Van deze kaart zijn enkele tientallen exemplaren bewaard gebleven. Geïnteresseerden kunnen op de tentoonstelling een exemplaar mee naar huis nemen.

De expositie vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 november van 10 tot 18 uur in het Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk. De schoolgaande jeugd kan de expo in klasverband bezoeken op vrijdag 9 en maandag 12 november.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk