Goeiedag Radio geeft zich nog niet gewonnen

Na 37 jaar is er geen plaatselijke radio meer in Opwijk. Goeiedag Radio verloor haar vergunning aan Wim Bogemans, de man achter familieradio Enjoy. Dat zorgt voor een welles-nietesspelletje tussen beide partijen.

Op oudejaarsdag trok Goeiedag Radio de stekker van het radiostation uit. “Anders waren we illegaal bezig. We speelden onze vergunning kwijt”, zucht Ignace Heyvaert, sinds jaar en dag een spilfiguur van de lokale radio.

“Maar voor ons is het niet definitief”, zegt Kamiel De Hertogh, die 37 jaar geleden aan de wieg stond van de fusie tussen Freeland en Trod, wat later uitmondde in Succes, Spitsradio, SpitsFM en uiteindelijk radio Goeiedag.

“We roepen eerstdaags de raad van bestuur bijeen en bespreken de mogelijkheden: met internetradio beginnen of een procedure voor de Raad van State starten, wat tijdrovend en duur is. Het zou zes maanden tot twee jaar duren om uitsluitsel te krijgen. Op vijf onderdelen van ons dossier scoren we zeer goed, maar voor onze financiële balans krijgen we nul op tien. Hier is het mogelijk fout gegaan.”

“Het winnend dossier ging naar een vzw die toen nog niet was opgericht en waarin veel in de voorwaardelijke zin werd opgesteld. We zijn al op het kabinet van minister Sven Gatz (Open VLD) verhaal gaan halen, maar werden daar niet wijzer. We vroegen Wim Bogemans om samen te werken. Hij stond er niet voor open, want hij vreest dat we zijn radio gaan inpalmen.”

Wim Bogemans, die er al 20 jaar van droomt om zelf radio te maken, benadrukt dat hij disco- en fuifervaring heeft en het beste dossier kon voorleggen.“Ik hoor dat ik de knowhow en de apparatuur niet zou hebben. Ik wilde de zendmast van hen huren, maar dat wilden ze niet. Ik heb inmiddels een vergunning op zak om een zendmast in Merchtem te plaatsen. Ik heb een studio en apparatuur klaar. Ik heb een jaar de tijd om definitief van start te gaan. Ik beschik over een ploeg van 7 tot 8 mensen en heb een studio klaar. Binnenkort staan mijn website en mijn Facebookpagina online.”

Kamiel De Hertogh is er het hart van in maar geeft zich nog niet gewonnen. “Onze vzw blijft bestaan, want we kunnen nog evenementenradio maken. Met de gemeente hebben we een overeenkomst om zes evenementen te verslaan, zoals Raddio Oppèk voor het carnaval, Kom Op tegen Kanker, Singelpop, live verslaggeving van plaatselijke voetbalwedstrijden en de sneeuwklassen van de Opwijkse scholen. Daarvoor is telkens een vergunning vereist, die we vlot krijgen, maar waar we nu  moeten voor betalen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk