Verwaarlozing panden aangepakt

¬†Vlaanderen is sinds kort bevoegd om verwaarlozing van woningen en gebouwen tegen te gaan. “De Opwijkse inwoners hebben recht op mooie en nette straten. Wij zullen er dan ook alles aan doen om verloedering van de woonomgevingen te stoppen en te voorkomen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Inez De Coninck (N-VA)

De gemeente wil dat alle beschikbare gebouwen optimaal benut worden. Die doelstelling is niet haalbaar als niet kan opgetreden worden tegen eigenaars die hun panden laten verkommeren. Gebouwen die ernstige gebreken of tekenen van verval vertonen komen in een register terecht.

“Dit is geen heksenjacht of pestbelasting” , zegt De Coninck . “Niemand heeft voordeel bij een woning die erbij ligt als een ru√Įne. Niet de eigenaar, maar nog minder de omwonenden. Wie wil er wonen naast een totaal vervallen gebouw, vaak een broeihaard van ongedierte, en een gevaarlijke leefomgeving voor kinderen?”

De focus van de controles ligt op het metselwerk en het dak. Hiervoor wordt samengewerkt met de technisch adviseurs van 3WPLUS die de controles uitvoeren. Wie zijn woning laat verkommeren, betaalt een heffing van 1.300 euro per jaar dat zijn eigendom in het register staat.

“Uiteraard zijn er uitzonderingen. Wie al aan het renoveren is of maar net eigenaar werd van een oud pand, viseren wij niet. Enkel moedwillige nalatigheid gaan we bestraffen”, besluit De Coninck. Momenteel is slechts √©√©n inwoner in het register ingeschreven.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk