Buurtzorg in de lift

 De OCMW-raad startte één jaar geleden met de dienstverlening “Buurtzorg”. Die berust op drie pijlers: het sociaal restaurant “Aan Tafel”, het buurthuis “Den Hopstaak” en de projectwerking “In je buurt”.

 

“De nieuwe dienstverlening kan na één jaar bogen op een gunstige evaluatie”, zegt aldus Ocmw-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA). Het sociaal restaurant, dat in april 2009 in het woonzorgcentrum Oase zijn deuren voor het eerst opende, ontvangt nu ruim duizend mensen per maand, waarvan 400 externen.

 

In mei 2017 werden een recordaantal van 1.206 maaltijden opgediend. Gemiddeld schuiven dagelijks 37 mensen aan tafel. “Het aantal bezoekers is fel gestegen toen de 32 aanpalende serviceflats van De Vlindertuin geopend werden”, zegt De Smedt. “Het aantal schommelt van dag tot dag afhankelijk van wat de pot schaft en de weersomstandigheden.

 

 In april 2017 stak het buurthuis Den Hopstaak van wal, bedoeld om de bewoners maar ook externen een gezellige namiddag te bezorgen. “Tijdens de voorbije 26 activiteiten, noteerden we 657 bezoekers, onder wie 233 externen, of een gemiddelde van 25 personen per activiteit. “Dat is goed, maar dat mag meer zijn.”, vindt de voorzitter.

 

Het eerste buurtproject “Krasse Buurt”, waarbij jongeren ouderen een bezoek brengen, zorgde voor 90 ontmoetingen en 179 deelnemers. De deelnemers uit de twee winnende wijken mochten aanschuiven aan een ontbijtbuffet.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk