Swat Van der Elst in kunstmatige coma na hartfalen

Op nieuwjaarsdag werd François (Swat) Van der Elst (62) getroffen door een hartaanval. Hij werd ter plekke ruim dertig minuten lang gereanimeerd en werd met spoed overgebracht naar het OLV Ziekenhuis in Aalst, waar hij werd opgenomen in de afdeling intensieve zorgen.

De naam van Swat Van der Elst is nauw verbonden met RSC Anderlecht. Swat speelde er acht seizoenen, pakte er twee titel en won vier keer de Beker van België. Hij won twee keer de Europacup II en kroonde zich in het seizoen 76-77 tot topschutter in de eerste klasse. Na Anderlecht speelde Swat bij New York Cosmos, Westham United en Sporting Lokeren. Swat was een smaakmaker in de nationale ploeg.

Swat Van der Elst sukkelde al een tijdje met hartritmestoornissen maar voelde zich na een therapie een heel stuk beter. Tot 1 januari toen hij thuis een hartfalen kreeg. Hij wordt er in een kunstmatige coma gehouden. Zijn toestand is kritiek.