“Onveiligheidsgevoel beu dus ik verhuis”

Isabelle Ots is Strombeek-Bever en het bijhorende onveiligheidsgevoel dermate beu dat ze gaat verhuizen. In haar appartementsgebouw was er al tot drie keer toe een inbraak en ook in het plaatselijke bankkantoor werd ze al eens bedreigd. “De maat is vol”, zucht ze. “Strombeek-Bever is niet meer wat het was. Ik trek richting Londerzeel of Zaventem. Zodat ik mij toch terug een beetje veilig voel.”

De 35-jarige Isabelle Ots woont al drie jaar in de Rozenlaan in Strombeek-Bever. “Het eerste jaar viel nog mee maar het tweede jaar werd ik al meer geconfronteerd met allerlei kleine criminialiteit. Nu het laatste jaar loopt het helemaal de spuigaten uit. Er zijn al drie inbraken of minstens pogingen tot geweest in het appartementsgebouw waar ik woon. Gisteren kwam ik thuis en de buitendeur stond open. Het slot was kapot. De politie was snel ter plekke en heeft alles onderzocht maar zonder spoor van de daders. Gelukkig zijn de deuren van onze appartementen wel goed beveiligd. Dat zijn sloten die je bijna niet kan forceren.”

Het zorgt echter allemaal voor een zeer onbehaaglijk gevoel. De donkere dagen zijn echter geen pretje voor Isabelle. “Zelfs de wijkagent had mij al gezegd dat ik als jonge alleenstaande vrouw beter niet meer alleen in het donker rondloop. Maar dat is niet altijd zomaar evident als je moet werken. Dan geraak je sowieso niet voor 18 uur thuis.”

Ook de buren werken niet echt mee om de veiligheidsgevoel te verhogen. “Ze laten zomaar iedereen binnen zonder zich daar vragen bij te stellen. Ik heb al gezegd dat ze daar meer op moeten letten.”

Ook in het plaatselijke Fortis-bankkantoor was het al eens prijs. “Daar werd ik door drie jongeren bedreigd. Ik moest mijn geld afgeven. Gelukkig ben ik rustig gebleven en heb ik mij uit de voeten kunnen maken.”

Isabelle groeide op in Koningslo. “Tien jaar geleden heb ik ook al eens een periode in Strombeek-Bever gewoond. Het verschil is dag en nacht. Toen was alles nog gemoedelijk en tof. Na de breuk met mijn vriend ben ik terug naar hier verhuisd maar dat is geen wijze beslissing gebleken. Ik voel mij hier absoluut niet meer veilig. De politie kan daar op zich weinig aan doen, ik begrijp dat ook wel. Het gaat volgens mij om politieke keuzes. Ik ben het nu echt beu. Ik werk in Vilvoorde maar ga nu uitkijken naar een stek in de omgeving van Beigem, Londerzeel of Zaventem. Daar is er sowieso minder criminaliteit.”

Het onveiligheidsgevoel in Strombeek-Bever is al langer een heikel thema. Geregeld zijn er echte inbraakgolven. Het voorbije jaar werden nog extra camera’s geplaatst op een aantal overlastgevoelige plekken. Na een inbraak bij een gemeenteraadslid weerklonk onlangs ook weer de roep om camera’s met nummerplaatherkenning maar die valt nog steeds in dovemansoren bij het gemeentebestuur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise