Politie ontruimt illegale rave-party in Nieuwjaarsnacht

 

De Nieuwjaarsnacht is in de Zennestad niet meteen rustig verlopen. Een duizendtal anarchisten blies er verzamelen voor een illegale rave-party. Daarvoor verschaften ze zich zelfs een toegang tot de militaire site Asiat. De politie liet in eerste instantie betijen. Met behulp van de federale politie en versterking uit de omliggende korpsen werd de site na een paar uur toch ontruimd. Daarbij ging het er stevig aan toe. Twee agenten raakten lichtgewond en ook een amokmaker raakte gekwetst.

De anarchisten hadden hun oog laten vallen op de Asiat-site in de Willem Elsschotstraat om met een ferme rave het nieuwe jaar in te zetten. De site – eigendom van Defensie nota bene – deed tot voor een paar maanden nog dienst als opvang voor asielzoekers.

“Het was duidelijk allemaal vrij professioneel georganiseerd”, legt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) uit. “Ze hadden zelfs een eigen truck mee voor hun muziek en drank. Blijkbaar was er een oproep geweest via sociale media om massaal naar de Asiat-site af te zakken. Aanvankelijk ging het om een paar honderd man. De eerste meldingen kwamen binnen kort voor middernacht. Ze hadden zich een toegang verschaft door het hek open te knippen en de poort te openen. De politie was er zeer snel bij. Die eerste patrouille heeft meteen geprobeerd om een aantal van de verantwoordelijken te registreren.”

“Vervolgens werd ervoor gekozen om een en ander een paar uur te gedogen. Ondertussen bleven er echter mensen toestromen van over het hele land maar ook Nederlanders en Fransen. Rond vijf uur hadden we voldoende manschappen verzameld om in te grijpen. Met behulp van federale politieagenten en versterking van korpsen uit de ruime omgeving, tot zelfs in Tienen, is men overgegaan tot de ontruiming. Intussen hadden zich zelfs al bijna 1.000 ravers verzameld.”

Dat verliep niet zonder slag of stoot. “Het is er stevig aan toe gegaan”, gaat Bonte verder. “De sfeer was erg vijandig. Anarchistische jongeren die op oudejaarsavond een feestje komen bouwen op een site van Defensie: het is vanzelfsprekend dat die niet als makke lammetjes meegaan met de politie. Er is met glas gegooid, er zijn boksen en slagen uitgedeeld en een aantal voertuigen werden beschadigd. Een tweetal agenten raakte lichtgewond en ook een fuifganger raakte gekwetst.”

Het ziekenhuis AZ Jan Portaels was intussen in vooralarm gegaan gelet op het aantal mensen dat bij de schermutseling betrokken was. Ook brandweerkorpsen uit de omgeving werden in bijstand opgetrommeld. Uiteindelijk werden er twee lichtgewonden verzorgd in het AZ.

Uiteindelijk werd wel niemand opgepakt. “Het spreekt echter voor zich dat dit nog een staartje krijgt. Er werden verantwoordelijken geïdentificeerd en dit zal nu zijn beslag krijgen, waarschijnlijk in de vorm van GAS-boetes”, aldus nog Bonte.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise