Opwijk toast met (H)Opwijk Blond

IMG_4070Vlaanderen (en bij uitbreiding België) is een bierland. En die biercultuur is onlangs nog erkend als ‘werelderfgoed’. Dan kan Opwijk – met een brouwerij centraal in het dorp – zeker niet achterblijven moeten ze bij het gemeentebestuur gedacht hebbe.

Met OCMW-voorzitter Patrick De Smedt (N-VA) en gemeenteraadslid Willy Segers (CD&V) als belangrijkste promotoren van het herleven van de hopbouw in de gemeente, werd een eigen bier ontwikkeld: de (H)Opwijk Blond, gebrouwen met hop van het hopveld op de Molenkouter.

IMG_4076Brouwerij Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos brouwde 360 flessen van 73 cl. Daarvoor gebruikten ze de verse hop die op 25 september door vrijwilligers werd geplukt. Het pittige, hoppige (H)Opwijk Blond is 6,5 graden alcohol sterk. Het zal gebruikt worden op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en op speciale gelegenheden als huwelijken en bezoeken van buiten de gemeente.

Zaterdag werd het nieuwe Opwijkse bier voorgesteld in de raadzaal van het gemeentehuis GAC II. Het werd geproefd en …. goedgekeurd. Hiermee is Opwijk een biertje rijker. Het verdient zijn plaats naast de Op-Ale, de Affligem, het Schutterke (van de schuttergilde in Mazenzele) en de Sjoeter Blond van de gelijknamige voetbalploeg, buren van het hopveld op de Molenkouter. En binnenkort komt daar nog een speciaal bier van jeugdhuis Nijdrop bij.

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.