Gildefeesten worden groot volksfeest (+ vele foto’s)

Als ze in ‘Mouzel’ iets doen, doen ze het goed. Dat bewees de Landelijke Gilde vorig jaar en dat bewees de Sint-Pietersgilde nogmaals tijdens het weekend van 1 tot 3 juli. De viering van 475 jaar Sint-Pietersgilde groeide uit tot een groot en groots volksfeest. Het begon vrijdag al met grote belangstelling voor de opening van de tentoonstelling over Opwijks oudste vereniging. Zaterdag werd de bierproeverij, met zo’n 60 verschillende bieren, gevolgd door een fel gesmaakte Oberbayern avond. Het was laat voor op den Dries het licht werd uitgedraaid.

Zondag was de grote dag waarop een mooie stoet met een twaalftal bevriende schuttersverenigingen door de straten van Mazenzele trokken. De Volherding, de vendelliers, de reuzen van de Stationstraat, de Merchtemse steltenlopers, de ruiters en hun paarden en natuurlijk de Gilde zelf … het was een lange en kleurrijke optocht.

Maar het was nog niet gedaan, na de stoet volgde er op de Dries nog een heus volksfeest met demonstraties allerhande en vooral … heel veel pintjes, hamburgers en frietjes. Want een echter Mazenzelenaar wild er stevig staan als hij of zij feest viert. En Sint-Pieter? Die was zijn feestende gilde zeker goedgezind want hij hield de hemelsluizen hermetisch gesloten. Geen regen op het feest van zijn gilde!