Zesde Ninoofse Oorlogsgazet

In Ninove verschijnt sinds november 2014 om de drie maanden een editie van de Ninoofse Oorlogsgazet. Deze oorlogsgazetten zijn de papieren versie van de oorlogsblog “Ninove en de Groote Oorlog”. De nieuwe gazet (nr 6) heeft als centrale figuur Clément Behn, burgemeester van Ninove tijdens de Eerste Wereldoorlog, en zijn collega’s van de gemeenten die momenteel tot Groot-Ninove behoren.

De krant brengt onder andere het verhaal van de Stedelijke Beenhouwerij, die vanaf het voorjaar van 1916 een belangrijke rol in de voedselvoorziening van de stad zou spelen. Burgemeester Behn stond bekend om zijn pragmatisme, maar door alle gebakkelei rond de beenhouwerij zorgde hij tegelijk ook voor controverse.

In Nederhasselt gordden tijdens de oorlogsjaren liefst drie burgemeesters de sjerp om. Bijzonder is ook het verhaal van Prosper De Buyst, de burgemeester van Neigem. Na de oorlog verloor De Buyst de kiesstrijd van kasteelheer Baron de Montblanc en schoenenfabrikant Alberic De Proost. De Buyst wou niet langer in Neigem blijven wonen en vond een nieuw leven in Nanteuil-la-Forêt in Frankrijk. Drie van de kleinkinderen van Prosper De Buyst werden later ‘maire’ in hun gemeente in Frankrijk. Burgemeester, het zit blijkbaar in de genen.

De Ninoofse Oorlogsgazet, een uitgave van de Erfgoedraad, is te koop in het stadhuis, het oud stadhuis, de bibliotheek en Standaard Boekhandel (Centrumlaan). Ze kost 1 euro.

Op de oorlogsblog “Ninove en de Groote Oorlog” vind je nog meer krantenberichten, foto’s, archiefstukken, Duitse verordeningen en persoonlijke getuigenissen.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...