’t Schoolhuis maakt monument voor Auschwitz

Precies op de dag dat – 70 jaar geleden – de gevangenen van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werden bevrijd door het rode leger, stelde ’t Schoolhuis zijn pop-up-monument voor dat de transporten van Joden, zigeuners en anderen  naar de vernietigingskampen symboliseert.

Het monument is een aanklacht tegen anti-semitisme, vreemdelingenhaat en uitsluiting. Het initiatief werd genomen door Lilliane De Smedt, lerares algemene en sociale vorming in ’t Schoolhuis. Zij kreeg de medewerking van Leen Vandermeersch (lerares creatieve activiteiten) en Geert Merckx en Mario Florizoone (leraars metaalbewerking) die met hun leerlingen de trein naar de hel van de concentratiekampen vorm gaven.

Het project kadert in een actie van het Instituut voor Veteranen dat met ‘De Trein der Duizend’ zo’n duizend leerlingen uit secundaire scholen op inleefreis naar Auschwitz-Birkenau stuurt. Twaalf leerlingen en een paar begeleiders zullen op 7 mei vanuit Schaarbeek naar Krakau sporen. Van daar uit bezoeken zij dan Auschwitz en Birkenau. Zij zullen er, samen met duizend anderen en een paar Belgische en Vlaamse regeringsleden, deelnemen aan de bloemenhulde in Birkenau.

Aan het pop-up-monument is urenlang gewerkt. Onder meer om een groot aantal poppetjes in zoutdeeg te maken die de aangevoerde slachtoffers verbeelden. Later op het jaar zal het werkstuk van ’t Schoolhuis deelnemen aan een tentoonstelling die het hele land zal rondreizen.