Mazelse Gilde: Met pijl en boog rond de toog

Het komende weekend wordt ongetwijfeld een hoogtepunt in de geschiedenis van de Sint-Pietersgilde uit Mazenzele. Onder de titel ‘Met pijl en boog rond de toog’ wordt er drie dagen lang feest gevierd met het Brabants Gildefeest als hoogtepunt.

Toen gildelid Jo Dhaenens zich tot Koning van Brabant schoot, stond het vast dat het volgende groot Brabants Gildefeest in Mazenzele zou plaatsvinden. De inmiddels 473 jaar oude gilde schoot meteen in actie. Urenlang werd er gepiekerd, vergaderd, gewikt en gewogen met een driedaags feestprogramma als resultaat.

GildefeestDriesfreesten affiche

Op vrijdag 15 augustus is er de traditionele 15 augustusschieting gevolgd door de Grote Gildequiz om 20 uur in de grote tent. Op zaterdag 16 augustus volgt de tweede bierproeverij onder de noemer ‘De Langste Toog van Opwijk’. Aan een 35 meter lange toog kan je genieten van diverse streekbieren waaronder het eigen Schutterke. Die bierproeverij krijgt een verlengstuk in een oergezellige oberbayernavond.

Zondag 16 augustus is dan de dag van het grote Brabantse Gildefeest met een optocht door de straten van Mazenzele en een gildefeest met animatie voor jong en oud. Omdat je de weergoden niet altijd kan betrouwen heeft de Gilde gezorgd voor beschutting in een grote en een kleinere feesttent. Zo kan er ongestoord verbroederd en gefeest worden.