Lize Spit headliner op Groote Literatuur 3

Lize Spit is dè literaire figuur van dit jaar in Vlaanderen. Zij mag op vrijdag 2 december de derde editie van Groote Literatuur in cc De Plomblom in Ninove afsluiten. Spit deelt het podium met Peter Terrin, Christophe Vekeman en Jonas Wnterland. De drie mannen deden recent van zich spreken met sterk nieuw werk. Dit kwartet zorgt voor literaire vonken en muzikaal stuntwerk.

De debuutroman Het smelt van Lize Spit dondert al een jaar lang als een sneltrein door de bestsellerslijsten. Verschillende vertalingen staan op stapel en intussen werkt actrice Veerle Baetens aan de verfilming van het boek. Lize Spit schreef een uitzonderlijk verhaal over drie kinderen die opgroeien in het kleine Bovenmeer. Eva en twee jongens maken er hun hele jeugd het beste van, maar in de puberteit ontstaan opeens andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen. De bedeesde Eva kan eraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar later keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Schrijver en performer Christophe Vekeman doet al vele jaren zijn eigenstezelfste ding op tal van literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Sinds zijn debuutroman Alle mussen zullen sterven (1999) publiceerde hij onder andere de romans Een borrel met Barry, Lege jurken, 49 manieren om de dag door te komen, Marie en Hotel Rozenstok. Dit jaar toonde Vekeman zich van zijn productiefste kant, met eerst de gedichtenbundel ‚ÄúDit is geen slaapkamer meer nu‚ÄĚ en¬† in september Johnny Paycheck, een boek ‚Äúzoals je er nog nooit √©√©n hebt gelezen over een man van wie je nog nooit hebt gehoord‚ÄĚ. Die man is countryzanger Johnny Paycheck, in onze contreien volstrekt onbekend, maar in het land van Donald Trump een cultlegende. Literaire cowboy Christophe Vekeman schrijft niet alleen een eigenzinnige biografie van Johnny Paycheck, maar neemt de lezer ook mee op een geweldige trip door countryland.

Peter Terrins eerste bundel De Code verscheen in 1998. Sinds dat debuut publiceerde hij romans, verhalenbundels en novelles: Kras, Blanco, De Bijeneters, De bewaker, Post mortem (in 2012 bekroond met de AKO Literatuurprijs) en Monte Carlo. Dit najaar maakte Terrin indruk met Yucca, een intens en melancholisch verhaal over wie we zijn en wat we doen, tegen de woelige achtergrond van de terreuraanvallen van de Bende van Nijvel in de jaren 1980.

In januari 2017 treedt Jonas Winterland terug op het voorplan met een nagelnieuw album, Liever uit balans. Na de warm onthaalde voorgangers Mensen zijn gemaakt van dun papier en Zwaartekracht en andere verzinsels groeide de Leuvense singer-songwriter uit tot een vaste waarde. Het nieuwe album toont dat Winterland nog altijd een patent heeft op po√ętische teksten en loepzuivere melodie√ęn. Tegelijk gaan zijn akoestische songs een verrassend huwelijk aan met uitgepuurde elektronica – denk aan Bon Iver, Christine & The Queens of Spinvis. Dat maakt van Jonas Winterland een unieke stem in de Nederlandstalige muziek en van Liever uit balans zijn meest avontuurlijke plaat. Live op Groote Literatuur wordt Jonas Winterland bijgestaan door pianist Jan Borr√©, celliste Jasmijn Lootens en percussionist Kris De Busscher.

Praktisch

  • Literair-muzikaal programma met Christophe Vekeman, Peter Terrin en Lize Spit. Muziek: Jonas Winterland. Moderator: Dirk Leyman (literair journalist bij onder meer De Morgen)
  • Vrijdag 2 december, 20 uur
  • Cc De Plomblom, Graanmarkt 12, 9400 Ninove
  • Toegang: 10 euro
  • Meer info? Cc De Plomblom, 054 34 10 01, www.ccdeplomblom.org
Topartikels editie Ninove-Dender