Deze week De Donderdagen XL

Het Ninoofse straattheaterfestival De Donderdagen begon deze zomer met een valse noot. Cie Gigant moest forfait geven voor de openingsdag, maar zakt deze week toch naar Ninove af. Samen met de fascinerende nieuwe show van d’irque&fien én een bezwerende installatie met dansperformance van Theater Tol wordt donderdag 18 augustus een zeer intense XL-aflevering van De Donderdagen.

De Donderdagen starten met de rouwstoet die op 7 juli niet is kunnen uitgaan. Een begrafenisondernemer en twee grafdelvers dragen de reus De Gigant ten grave. De vreemde stoet vertrekt om 18.30 uur aan het oud stadhuis en arriveert na een tocht door enkele centrumstraten een uurtje later op de Graanmarkt. De Pepingen Pipe Band begeleidt de rouwstoet, en ook een delegatie van de Ninoofse stadsreuzen neemt de condoleances in ontvangst. De stoet eindigt met een grandioos eindspektakel waar humor en absurditeit centraal staan.

Op de Graanmarkt vallen voor en na nog twee andere spektakels te beleven. Theater Tol presenteert in ‘Life of Tree’ een installatie en een dansvoorstelling. De installatie is geïnspireerd op negen spraakmakende vrouwen, die door hun moed, kracht, intelligentie en pionierswerk een wezenlijke bijdrage aan het verloop van de geschiedenis geleverd hebben. Negen jurken symboliseren deze vrouwen. De installatie komt tot leven als twee danseressen de toeschouwers meenemen naar hun verleden en hen een inkijk in hun binnenste geven. Na deze dansperformances (19 uur en 21.30 uur) wordt het publiek uitgenodigd om onder de jurken te gluren en te luisteren naar muziek en tekst die Theater Tol voor deze vrouwen gemaakt heeft, als ode. ‘Life of Tree’ is meer dan een installatie met een dansvoorstelling: het is ook een ontmoetingsplaats, een memoriaal en een rustplaats.

De topper op donderdag 18 augustus wordt misschien wel ‘Sol Bémol” van d’irque&fien. Vorig weekend, op Theater op de Markt in Hasselt, ging deze voorstelling in wereldpremière. Volgend weekend speelt ze vijfmaal op Cirk! in Aalst. Tussen deze twee grote festivals zijn De Donderdagen de enige gelegenheid om dit nieuwe spektakelstuk van d’irque&fien dit jaar in eigen land te zien. In de vorige productie ‘Carrousel des Moutons’, te zien op De Donderdagen 2013, cirkelde het spektakel rond een zwevende piano, en ook in ‘Sol Bémol’ speelt dit instrument een centrale rol. Dirk Van Boxelaere en Fien Van Herwegen vormen zowel op de scene als in het dagelijks leven een complementair creatief duo. Hun poëtische en ontroerende voorstellingen, met een weloverwogen samenspel tussen muziek en diverse circusdisciplines, prikkelen en kietelen de kinderlijke ziel in ieder van ons. In ‘Sol Bémol’ zoeken Dirk en Fien hun weg op onbekend terrein naar een vaste basis om te kunnen “leven”. Twee technici stuwen de cadans van de voorstelling door het manipuleren van kranen, katrollen en … de artiesten. ‘Sol Bémol’ is onmiskenbaar dromerig en grappig.

Praktisch:

  • Donderdag 18 augustus vanaf 16 uur op en rond de Graanmarkt van Ninove
  • Cie Gigant speelt ‘De Gigant’: stoet om 18u30 (vertrek oud stadhuis), slotspektakel om 19u30
  • Theater Tol speelt ‘Life of Tree’: installatie vanaf 16 uur, voorstellingen om 19 uur en 21.30 uur
  • d’irque&fien speelt ‘Sol Bémol’ om 20 uur
  • Gratis toegang
Topartikels editie Ninove-Dender