Verenigingen uitgenodigd voor ‘Spreekuur onder de boom’

Op 15 oktober 2016 viert het Dr. Hemerijckxcomité van Ninove zijn gouden jubileum. Met steun van het stadsbestuur wordt een feestelijk programma samengesteld met onder andere een tentoonstelling, een dankviering en een feestavond. Alle Ninoofse verenigingen worden uitgenodigd om mee te vieren en een boom te versieren.

De Ninoofse dokter Frans Hemerijckx (1902-1969), ereburger van de stad, geniet wereldwijd erkenning als bestrijder van lepra. Zijn werkmethode ‘Spreekuur onder de boom’ is vandaag nog steeds de succesvolle manier van werken van de Damiaanactie. Melaatsen ontmoeten plaatselijke hulpverleners op een herkenbare plaats in hun omgeving, dikwijls een boom. Daar krijgen ze passende medicatie en begeleiding bij hun genezing. Die werkmethode inspireert het Ninoofse Dr. Hemerijckxcomité voor een originele actie in het kader van haar vijftigste verjaardag.

Het comité nodigt alle verenigingen van Ninove uit om in september een of meerdere bomen in hun onmiddellijke omgeving uit te kiezen en naar eigen ingeving mooi te versieren onder het motto ‘Spreekuur onder de boom, een plaats voor iedereen’. Met steun van het stadsbestuur hoopt het comité zoveel mogelijk verenigingen, scholen en andere groepen enthousiast te krijgen om aan de actie mee te doen. Op die manier worden de figuur en de werkmethode van dokter Hemerijckx gedurende enkele weken heel zichtbaar in het straatbeeld.

Verenigingen die wensen mee te doen aan de actie ‘Spreekuur onder de boom, een plaats voor iedereen’ kunnen tot 15 mei 2016 inschrijven via de dienst cultuur van de stad: cultuur@ninove.be.

Topartikels editie Ninove-Dender