Claude Dendauw presenteert bewegend kunstproject

Misschien is het u al opgevallen dat er sinds 10 januari 2016 aan het Ninoofse stadhuis een kunstwerk staat op een sokkel van beton, hout en metaal.

“De sokkel” is een nieuw mobiel kunstproject van de stad Ninove. Het is letterlijk en figuurlijk een platform om beweging en variatie in het stadszicht te brengen.

Ten eerste zal de sokkel af en toe van plek veranderen en om de zoveel maanden op een nieuwe locatie in Groot-Ninove opduiken. Dat kan een groene ruimte zijn, maar net zo goed een rond punt of een dorpspleintje. Ten tweede zal er bij elke verhuis ook een nieuw beeld op de sokkel geplaatst worden. Op die manier wordt de sokkel een instrument om op verschillende plekken telkens een nieuw beeld van steeds weer een andere kunstenaar te presenteren.

De eerste plek waar de sokkel werd neergepoot, is de oprijlaan van het stadhuis van Ninove. Daar blijft hij staan tot in de late lente. Dan verhuist de sokkel naar een andere plek in Ninove en zet een andere kunstenaar er een nieuw werk op.

De initiatiefnemer Claude Dendauw kreeg van het stadsbestuur de eer om het project te openen en plaatste het beeld ‘De Wachter’ op de sokkel. Het is een beeld van ruim anderhalve meter hoog in duurzaam porseleingips. Het recente werk van Dendauw, onder andere de bezieler van het Musée Tapo in Aspelare, wordt gekenmerkt door thema’s als herinnering, verlangen en verbinding.

Ben je beeldend kunstenaar en wil je meewerken aan dit project? Contacteer dan de dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 31 32 87.

Topartikels editie Ninove-Dender