Erven en erfenissen bekeken vanuit verschillende invalshoeken

Erfgoeddag, de sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel, laat iedereen op zondag 26 april een hele dag lang op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier genieten van het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving. Thema van deze 15de hoogdag voor cultureel erfgoed : ‘ERF!’. De stad Ninove en de Erfgoedraad bekijken het thema vanuit verschillende invalshoeken. Alle activiteiten en tentoonstellingen zijn gratis.

Voor een eerste reeks activiteiten kunt u terecht in het stadhuis van Ninove. Onder het motto ‘Breng die dozen naar Sandra’ houdt het stadsarchief een opendeurdag. Vanaf 10 uur is er om het uur een rondleiding achter de schermen. Reserveren wordt aanbevolen via archief@ninove.be of 054 313239. De dag zelf kan je aan de ontvangstbalie in het stadhuis inschrijven indien er nog plaatsen vrij zijn. Er worden maximum 20 deelnemers per uur toegelaten, de laatste rondleiding is om 17 uur. Daarnaast wordt de werking van het stadsarchief geïllustreerd aan de hand van de ‘Ninoofse Oorlogsgazetten’, waarvan er al twee verschenen zijn, en een minitentoonstelling over de oorlogsdagboeken die het archief het voorbije jaar heeft ‘geërfd’.

Erfgoeddag belicht ook twee ‘historische’ kaarten die behoren tot het erfgoed van het Ninoofse stadsarchief. Een kaart van de deelgemeente Denderwindeke (160 x 220 cm, papier op doek, vermoedelijk 1672) en een kaart van de deelgemeente Meerbeke (160 x 190 cm, perkament, kopie van een kaart uit 1698) worden weldra gerestaureerd. De beide kaarten zijn van groot belang voor de toponymie, de iconografie van enkele belangrijke gebouwen en het inzicht in de eigendomsstructuur van de dorpen.

Een tweede activiteitenkern bevindt zich in het WZC Klateringen (aan de overkant van het stadhuis). Erfgoeddag presenteert er drie bijzondere verzamelingen op drie eigenzinnige manieren. De tentoonstelling ’Belgisch noodgeld uit de Groote Oorlog’ toont de unieke verzameling van Gilbert Van Caelenbergh: honderden manieren om te betalen als het officiële geldverkeer stilvalt. Volkszanger Rufijn De Decker houdt een ‘gezongen lezing’ over en met de oorlogsliederen uit de streek van Ninove’ die hij verzamelt. Vanuit enkele audioverhalen van 80-plussers legt Jamien Stoelzaet de link tussen het dagelijkse leven van verschillende generaties, meteen de start van een langer lopend project ‘Den hof af – audioverhalen van 80-plussers’ over uitgaan, vrijen en trouwen vroeger en nu.

Topartikels editie Ninove-Dender