Nieuw onderkomen voor Dr.Hemerijckxkamer

Sinds 1994 bezit de stad Ninove een ‚ÄėDokter Hemerijckxkamer‚Äô. Deze tentoonstelling bevat een reeks persoonlijke voorwerpen en foto‚Äôs van Dr.Frans Hemerijckx. De familie gaf ze in bruikleen aan de stad om de herinnering aan de wereldberoemde dokter levendig te houden. De tientallen voorwerpen en foto‚Äôs werden aangevuld met schenkingen van vrienden en bekenden van de dokter.

Deze kamer werd eerst ingericht op de tweede verdieping van het oud stadhuis. Tijdens de jarenlange restauratie van het gebouw vond ze in andere stadsgebouwen een onderkomen. Als in 2010 de dienst cultuur zijn intrek neemt in het gerenoveerde oud stadhuis, keert ook de Dr.Hemerijckxkamer terug.

Door het succes van de andere tentoonstellingsruimtes in het gebouw verzeilde ze echter te vaak naar de achtergrond. Daarom besliste de stad de tentoonstelling op een betere en meer toegankelijke plaats op te zetten.

Het is de eerste verdieping van het huidige stadhuis geworden. De stad hoopt met deze nieuwe locatie de nieuwsgierigheid van Ninovieters die voor administratieve zaken langskomen in het stadhuis, alsook toeristen die de dienst toerisme bezoeken te prikkelen.

Steven Dobbelaere die 49 jaar geleden mee aan de wieg stond van het Dr.Hemerijckxcomit√© en Henri Avoux, co√∂rdinator van de Damiaanactie in Ninove, waren bij de offici√ęle opening op woensdag 21 januari 2015 ge√ęmotioneerd en tegelijk gelukkig dat het werk van de eerste Ninoofse ereburger onder de aandacht blijft.

Samen weten zij elk jaar de jeugd warm te maken voor de Damiaanactie. De voorbije week bekeken ruim 4.600 leerlingen van de lokale scholen de promotiefilm en zullen heel wat vrijwilligers dit weekend stiften aanbieden ten voordele van de actie.

De ‚ÄėDokter Hemerijckxkamer‚Äô is te bezoeken tijdens de openingsuren van het stadhuis. Info : dienst toerisme via toerisme@ninove.be of 054 31 32 85.

Topartikels editie Ninove-Dender