Burgemeester D'Haese bedreigd, dader opgepakt

Commotie in het stadscentrum van Aalst deze morgen. De politie pakte een Congolees op die burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) had bedreigd. Hij was net vrijgelaten uit de gevangenis. 

Het incident gebeurde vanmorgen om 10.50 uur. Een 36-jarige man met Congolese nationaliteit, maar wonend  in Aalst, stormde het kabinet van de burgemeester binnen.

Hij was geagiteerd en verward en vertelde dat hij die ochtend was vrijgelaten uit de gevangenis van Dendermonde. De man vroeg om de burgemeester dringend te spreken. Deze bevond zich echter voor een vergadering in een ander vergaderlokaal.

Nadat werd meegedeeld dat een onmiddellijk gesprek met de burgemeester onmogelijk was, werd een afspraak gemaakt voor een latere datum. Daarna dreigde de man dat hij ‘ging moorden ’ en dan maar ‘de rest van zijn leven in de gevangenis zou gaan zitten’. Hij beweerde tevens dat hij een honkbalknuppel in zijn rugzak had, maar verliet dan het stadhuis.

De medewerkster verwittigde de burgemeester die op zijn beurt de politie alarmeerde. Na enkele minuten was er politiebewaking en – bescherming terwijl een intensieve zoekactie op getouw werd gezet.

De man kon een kilometer verder, aan het Koningin Astridpark, worden ingerekend. Hij wordt overgedragen aan het parket en zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Politieke motieven zijn er op het eerste zicht niet. Het verloop van het onderzoek wordt nu afgewacht.