Zoegkoteren in Aspelare

De Facebookgroep ‘Ge zetj van Asploar aske…’ is sinds de start uitgegroeid tot een dolenthousiaste groep mensen die elkaar via het internet gevonden hebben. Ze willen niet alleen vanop afstand met elkaar in contact blijven maar ze organiseren ook regelmatig activiteiten waar iedereen kan aan deelnemen. Na enkele geslaagde wandelingen, ‘De Stoel’ tijdens de zomervakantie en het regelmatig posten van berichten op de Facebookpagina was er op zondag 16 november de eerste editie van het ‘Zoegkoteren’. Een actief buitenspel dat vroeger bij de jeugd van Aspelare heel geliefd was maar momenteel niet meer gekend is.Een twintigtal geïnteresseerden zakten af naar buurthuis Hofstad in de Nederhasseltstraat om het spel nieuw leven in te blazen.

‘Dankzij de deskundige speluitleg, ondersteund met prachtig materiaal, wist Wilfried Van der Haegen zijn vroegere Aspelaarse vrienden te bekoren’, vertelt Annick Hoorens.  ‘Zijn broer Raf toonde hierbij zijn in de tijd behaalde diploma, uitgereikt door de stad Geraardsbergen. Het gaat erom de zoeg (het vrouwelijk varken dat wordt vervangen door een blikje) in haar kot te lokken d.m.v. stokken. Alle spelers staan in een kring bij hun put (kuiltje in de grond). De zoegkoteraar die ervoor moet zorgen dat de zoeg in het centrum van de kring terecht komt, wordt gehinderd door de spelers opdat zij – in een volgende ronde – niet zouden aangesteld worden als nieuwe zoegkoteraar. Zij moeten er ook op letten dat ze hun putje niet kwijtspelen. Dat kan, door zich snel te verplaatsen naar een nieuwe, onbezette plaats.’ Na afloop genoot het gezelschap in het buurthuis van een heerlijk broodje met koffie.

Voor wie de speluitleg niet helemaal duidelijk is, is er de mogelijkheid om binnenkort naar het zoegkoteren te gaan kijken of zelf mee te spelen. Want er komt een vervolg. Meer info hierover vindt u binnenkort op de Facebookpagina ‘Ge zetj van Asploar aske…’ .

Topartikels editie Ninove-Dender