Open Monumentendag met aandacht voor Abdijkerk en Ninoofse windmolens

De stad Ninove brengt op zondag 14 september 2014, Open Monumentendag, de Abdijkerk en de twee windmolens die op haar grondgebied staan onder de aandacht.

In de Abdijkerk is er een eerste tentoonstelling die stukken toont uit het decanaal archief van O.-L.-Vrouw Hemelvaart. Aansluitend kan de pas verschenen ā€˜Inventaris van de kerkarchieven van Ninoveā€™ (2 delen, 183 en 234 pp) worden aangekocht.Ā 

De inventaris omvat de 14 parochiearchieven van Groot-Ninove en is opgemaakt door Geert, Julien en Marc Van Bockstaele. Ze werd uitgegeven door het Oost-Vlaams Verbond van de Kringen voor Geschiedenis in het kader van het inventarisatieproject van de parochiearchieven van Oost-Vlaanderen.

Om 15 uur geeft Geert Van Bockstaele toelichting bij de inventaris en de tentoonstelling.

In een tweede tentoonstelling vergelijkt Dirk Van de Perre de architectuur van de Abdijkerk metĀ  architectuurtekeningen van zes andere barokkerken in Vlaanderen (Gent met Sint-Pieterskerk, karmelietenkerk en begijnhofkerk; Brugge met Walburgakerk en karmelietenkerk; Grimbergen met abdijkerk) in Vlaanderen.

Om 14 en 16 uur geeft Dirk Van de Perre toelichting bij de tentoonstellingĀ  met rondleiding over de bouwgeschiedenis van de Abdijkerk.

De Abdijkerk kunt u ook vrij bezoeken van 11.30 tot 18.00 uur.

Op zondag 14 september zijn ook de twee Ninoofse windmolens de hele dag te bezoeken. Zowel op de Wildermolen van Appelterre-Eichem als in de Molen ter Zeven Wegen van Denderwindeke zijn de molenaars van 10 tot 18 uur aanwezig voor uitleg en demonstraties.

Wie interesse heeft om molenaar te worden, kan terecht bij Molenforum Vlaanderen vzw, waarvan in onze provincie de vzw Oost-Vlaamse Molens deel uitmaakt. Die organiseert vanaf 18 oktober 2014 een molenaarscursus.Ā 

De theorielessen gaan deels door in Oost- en West-Vlaanderen en in Vlaams Brabant, waarna een praktische stage van 100 uren volgt op een molen naar keuze. Een folder met informatie kunt u raadplegen op www.molenforum.eu

Topartikels editie Ninove-Dender