Vernieuwd parkeerbeleid heeft impact op wie in Ninove werkt

Vanaf 1 mei 2014 gelden er in het Ninoofse stadscentrum en de straten rondom nieuwe parkeertarieven. Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat wie slim parkeert, goedkoop parkeert. ‘Voor wie in Ninove werkt, zal het de eerste weken niet evident zijn om een parkeerplek te vinden’, beseft Wouter Vande Winkel, schepen van Mobiliteit.

In het nieuwe parkeerplan zijn het stadscentrum en de omgeving van de binnenstad onderverdeeld in vier parkeerzones, elk met een specifiek tarief. Hoe dichter iemand in het centrum parkeert, hoe hoger het tarief. Met deze gespreide tarifering wil het stadsbestuur iedereen aanzetten om zorgvuldiger te kiezen waar men parkeert, op basis van de behoefte die men heeft (kort of lang parkeren).

Het nieuwe parkeerbeleid voorziet in een belangrijke uitbreiding van de blauwe zone. In een blauwe zone parkeert iemand maximaal twee uur gratis, maar wél met de blauwe parkeerschijf. In de Arbeidstraat, Kluisweg, Nijverheidslaan, Parklaan, Pollarestraat, Vooruitgangstraat, Vredelaan en Vrijheidstraat is dit beperkt tot één uur.

Wie in Ninove in een zone woont waar betalend parkeren geldt of in een blauwe zone waar parkeren met de parkeerschijf verplicht is, moet een bewonerskaart hebben om in zijn wijk de auto op een openbare parkeerplaats te parkeren. Het stadsbestuur roept de inwoners op om in de eerste plaats natuurlijk vooral gebruik te maken van de eigen garage of oprit. Per adres  (ook per appartement) kan men maximaal twee bewonersparkeerkaarten krijgen. Wie in een betalende zone woont, betaalt 50 euro/jaar voor de eerste kaart en 100 euro/jaar voor de tweede kaart. Wie in een blauwe parkeerzone woont, betaalt niets voor de eerste kaart. Voor de tweede betaalt men 100 euro/jaar. Bewonersparkeerkaarten zijn verkrijgbaar in de parkingshop, Burchtstraat 25 te Ninove. (054/50 23 55 – ninove@parkeren.be)

Gratis parkeren kan nog altijd voor wie maar 15 minuten parkeertijd nodig heeft. Verder blijven de Mallaardparking en de stationsparking volledig gratis. Betalend parkeren is van toepassing van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.30 uur. Na 18.30 uur en op zon- en feestdagen hoeft er niet betaald te worden.

Het stadsbestuur beseft dat het vernieuwde parkeerbeleid een impact heeft op wie in Ninove werkt. Door de uitbreiding van de betalende en blauwe zones zal het de eerste weken niet evident zijn om een parkeerplek te vinden. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan parkeerplaatsen werkt het stadsbestuur aan een betaalbare abonnementsformule in de gele parkeerzones (zie kaartje), uitsluitend voor wie in Ninove werkt. Hiervoor moeten eerst het aantal beschikbare plaatsen in alle gele zones goed in kaart worden gebracht. Het stadsbestuur streeft ernaar om dit tegen het begin van de zomervakantie rond te hebben.

Meer info?

  • Ninove Info van mei 2014
  • De vernieuwde parkeerfolder die beschikbaar is in de parkingshop
  • 054 50 23 55, ninove@parkeren.be of www.parkeren.be
  • www.ninove.be
  • In de parkingshop, Burchtstraat 25 – Ninove, op dinsdag van 10 -18 uur en op woensdag, donderdag en vrijdag van 14 -18 uur.
Topartikels editie Ninove-Dender