Ninove exposeert ‘Hector Plancquaert’ in het Daensjaar

Hector Plancquaert woonde van 1929 tot zijn dood in 1953 in Outer, op de boerderij van zijn oude strijdmakker Denis Ceuterick. Hij ligt er ook begraven. Hector Plancquaert was de achtste en jongste zoon van zeer welstellende ouders in Wortegem-Petegem; zijn vader was er burgemeester.

De vrijgevochten Hector liet zich niet inkapselen in de familiale traditie. Hij werd schrijver en won in 1889 de Staatsprijs voor Toneelletterkunde met ‘De dood van Karel de Goede’. Zijn sociale bekommernis dreef hem in de armen van de daensisten en hun Ninoofse kern de Roelanders.

Plancquaert verspreidde het daensistische geloof in grote delen van Oost- en West–Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte Hector Plancquaert betrokken bij het activisme. Voor die Duitse sympathieën betaalde hij na de oorlog een zware tol.

Hij werd ter dood veroordeeld, maar vond als balling een uitweg naar Nederland en Duitsland. Na een amnestiewet keerde hij in 1929, compleet geruïneerd, terug naar België.

Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en Hedendaagse Geschiedenis van de Denderstreek (DADD) organiseerde in het voorjaar van 2013 een tentoonstelling over Hector Plancquaert in het museum van Aalst. Tot 22 april kan deze tentoonstelling die mee ontwikkeld werd door historicus Frans-Jos Verdoodt, een autoriteit op vlak van de daensistische beweging in het algemeen en de figuur van Hector Plancquaert in het bijzonder, ook in Ninove bezocht worden.

De tentoonstelling ‘Hector Plancquaert. Daensistisch politicus voor en na Daens’ loopt nog tot 22 april in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6 in Ninove.

Openingsuren:

  • maandag, dinsdag en woensdag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur
  • donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 16 uur tot 18.30 uur
  • vrijdag van 9 uur tot 12 uur
  • zondag van 14 uur tot 17 uur
  • gesloten op zaterdag

Topartikels editie Ninove-Dender