Erfgoeddag ‘Grenzeloos’

De jaarlijkse Erfgoeddag op zondag 27 april 2014 heeft als thema ‘Grenzeloos’. Ninove toont een drieluik dat evenveel facetten van het thema presenteert: van Sigtay naar Fabelta, van Appelterse tabaksplanters naar Turkse pittabars, van pyjama naar zenith. Met een flinke omweg naar Marokko.

 Op 17 februari en 16 juli 1964 sloot de Belgische overheid akkoorden met respectievelijk de Turkse en de Marokkaanse overheid om gastarbeiders naar België te halen. 50 jaar later hebben de migranten de Vlaamse maatschappij grondig hertekend. 2014 staat dan ook volop in het teken van de herdenking én de viering van deze migratiegeschiedenissen. Ninove gunt van 26 april tot 18 mei een hoofdrol aan zijn Marokkaanse en Turkse medeburgers.

Praktisch :

  • Erfgoeddag op zondag 27 april van 10 tot 18 uur, oud stadhuis (Oudstrijdersplein 6 in Ninove). Een gegidste wandeling gaat op zoek naar de rafels van het industriële verleden en zoekt naar sporen van Ninoofse fabrieken met grenzeloze faam en export. Start om 14 uur aan het oud stadhuis.
  • Tentoonstellingen van 26 april tot en met 18 mei in het oud stadhuis.Openingsuren: maandag, dinsdag en woensdag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur, donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 16 uur tot 18.30 uur, vrijdag van 9 uur tot 12 uur, zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur, gesloten op feestdagen. Extra in het weekend: vertoning van de twee filmportretten ‘Sleepstraat Ninove’ en ‘Portretten van Ninoofse Maghrebijnen’ + Marokkaanse gidsen. De tentoonstellingen lopen tot en met 18 mei. Tijdens het slotweekend zijn de Marokkaanse en Turkse Ninovieters eregasten op de tweede editie van NinoMundo.

Info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 87.

Topartikels editie Ninove-Dender