Aanplanting van nieuw bos in Brussegem begonnen

Bij de start van deze legislatuur had het gemeentebestuur het opzet om voor elk Merchtems gezin een boom te planten. Het werd later bijgesteld tot een boom per inwoner en dat streefdoel gaat nu zeker gehaald worden. Zaterdag 3 november werd in Brussegem het startschot gegeven van een nieuwe bos nadat een tijdje geleden, even verderop, al het Mergelputbos was aangeplant. Voeg daar nog het nog te realiseren bos Langevelde-Terlinden bij en dan zal die massa bomen in aantal ruim boven de 17 525 Merchtemnaren gaan die bij het begin van dit jaar werden geteld.

Iedereen, van jonge ouders tot buurtbewoners, mocht komen helpen bij het in de grond steken van de eetbare heggen en houtkanten (1355 stuks), de eerste fase van het Voedselbos Brussegem. Dit alles onder begeleiding van Natuurpunt Merchtem. Binnen enkele jaren zullen inwoners en bezoekers de vruchten kunnen oogsten op het terrein tussen Drinkeling en de Kwekelaarstraat.

Het voedselbos is 1,65 hectare groot en bestaat uit een fruitboomgaard, een bloemenweide en een gemengde heg. “We werken voor de houtkanten maximaal met inheemse soorten. Samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters stimuleren we zo de biodiversiteit. Onze insecten, vogels, zoogdieren vinden hier voedsel en nestgelegenheid. Dit wordt een nieuwe groene verbinding in het prachtige Merchtemse kouterlandschap,” aldus Bart Nevens, gedeputeerde voor Leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant. Burgemeester Maarten Mast en schepen Toon Luypaert hoorden het graag vertellen.

Dat het fruit van de hoogstambomen en de frambozenstruiken in de toekomst geoogst mag worden, is een mooi pluspunt voor de inwoners. Plantenkenners zullen in de bloemenweide en de heg soorten vinden die eetbaar zijn of verwerkt kunnen worden.

Het Voedselbos grenst aan het bestaande bos naast de gemeentelijke feestzaal. Dat krijgt een update met natuurlijke speelelementen. De opening van het nieuwe bos is voorzien voor het voorjaar van 2024. Ook volgende winter moet er nog geplant en gezaaid worden en worden de recreatieve elementen toegevoegd.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) verleende samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds in totaal 127.802 euro subsidie aan de projecten in Merchtem. Die omvatten naast het Voedselbos ook de aanleg van het Mergelputbos.

“Projecten zoals deze symboliseren onze offensieve aanpak voor meer bomen, meer groen in onze Vlaamse Rand,” zegt Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Ben Weyts. “Vroeger waren we al blij als we bestaand groen konden bewaren, maar nu gaan we een stap verder: we zorgen ook voor bijkomend groen.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk