Pater Karel verlaat Pastorale Zone De Bron

Toen Pater Karel na de zegen van de eucharistieviering aankondigde dat hij in september zijn taak als parochiepriester in Bollebeek, Merchtem en Mollem neerlegt, waren er misschien nog gelovigen die geloofden dat het een één april grap was. Want een grapje op tijd, dat zijn ze van Pater Karel wel gewend. Maar het was hem  bittere ernst.

Zijn taak in de abdij van Grimbergen neemt steeds meer tijd in beslag, verklaarde hij zijn beslissing. Omringd door zijn naaste medewerkers in de pastorale zone, viel het hem zichtbar zwaar om de geloofsgemeenschap van Merchtem te confronteren met zijn beslissing. “Vanaf 1 januari dient er zich een opportuniteit aan voor pastoraal werk in de gevangenis en dat was, zelfs al bij mijn priesterwijding in 1993, iets wat ik graag wou doen. Ik had er toen niet de rijpheid voor die ik nu wel meen te hebben”.

Pater Karel bedankte zijn medewerkers en alle gelovigen waarmee hij zestien jaar lang zo goed had samengewerkt. Toen het finale woord was gevallen, opende hij zijn handen als om excuus te vragen voor zijn beslissing. En de emotie kwam meteen daarna. De mensen in de kerk gaven hem een warm en welgemeend applaus.

Inmiddels is het bisdom op zoek naar een opvolger voor Pater Karel. In september leidt hij de laatste vieringen in de drie parochies van de pastorale zone. Er volgen zeker ook afscheidsvieringen. Maar het zal niet meer hetzelfde zijn in Merchtem, Mollem en Bollebeek. Pater Karel had er een warm plaatsje veroverd in de harten van de gelovigen en respect afgedwongen bij de verschillende gemeentebesturen.

“Ik mag wel zeggen dat Pater Karel een echte vriend is geworden,” reageerde burgemeester Eddie De Block, “wij zijn ongeveer gelijktijdig begonnen en zullen nu ook ongeveer gelijktijdig stoppen. Allez, toch met een jaartje verschil”.

 

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk