Oppèkse gedichten in lege huizen

Kunst In Lege Huizen is een nieuw initiatief dat lokale kunstenaars een forum geeft. “We komen daarmee tegemoet aan de wens van lokale kunstenaars om hun werk publiek te maken én aan de nieuwsgierigheid van mensen om eens achter de gevel van huur- of koophuizen te kijken,” zegt initiatiefnemer Tom Bosman.

“Uiteraard steeds met goedkeuring van de eigenaars, die zo hun woning op een originele manier in de kijker zetten.“ Op zondag 11 december vindt de eerste editie plaats met ‘dichter en rijmelaar’ Jean-Paul Van der Elst die voorleest uit zijn nieuwe, eerste bundel met Oppèkse gedichten.

Het concept is eenvoudig: Kunst In Lege Huizen zoekt een leegstaande huur- of koopwoning en laat daar een lokale kunstenaar eenmalig voor een beperkt publiek optreden. Alle inkomsten gaan naar een lokaal goed doel.

Oppèkse rijmpjes

O Kunst in lege huizenDe eerste kunstenaar die in dit concept zal optreden is Jean-Paul Van der Elst die met zijn Oppèkse rijmpjes, lichtvoetige poëzie in het Opwijks dialect over lokale mensen, situaties of gewoon over de gemeente al heel wat bijval kent op sociale media.

Huiskameroptredens zijn uiteraard niet nieuw, maar in dit concept zijn de huizen niet meer bewoond. “Op die manier treden de kunstenaars steeds op andere plaatsen op, telkens voor een beperkt publiek. Dat maakt van elk optreden een unieke ervaring.”

Tom Bosman mikt op een aantal optredens van diverse lokale kunstenaars. “Het kan gaan over woord, beeld of klank. Denk aan een dichter, een muzikant, een groep of een fotograaf die uitleg geef bij zijn foto’s.” Lokale kunstenaars die zich geroepen voelen, evenals eigenaars van huizen die te huur of te koop staan kunnen zich nog steeds aanmelden.

Goed doel

Alle inkomsten uit de optredens gaan naar een goed doel. Tom Bosman: “Dat doel moet in verband staan met het thema ‘wonen’? Zo leggen we de link tussen de locatie en het goede doel.” Inkomsten komen uit sponsoring, in dit geval door Structura, Healthy Way en Brouwerij Affligem en uit de toegangsgelden.

“De toegang voor de Oppèkse gedichten bedraagt 5 euro. Daarvoor krijgen de aanwezigen de gloednieuwe dichtbundel met Opwijkse versjes, een frisse Affligem en verse hapjes van de jonge Opwijkse ondernemers van Healthy Way die via het event hun gezonde afhaalmaaltijden met seizoensproducten kunnen promoten. Op die manier is elke sessie voor iedereen een win-win.”

Jean Paul Van der Elst leest voor uit zijn dichtbundel met Opwijkse verzen op zondag 11 december om 10u30, in de Heirbaan 174 in Opwijk. Gezien het beperkt aantal plaatsen is een plaatsje reserveren noodzakelijk. Dat kan via tombosman@hotmail.com.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk