Uniek stukje natuur langs Leireken zichtbaar gemaakt

Vorige zaterdag ging Natuurpunt Merchtem in Peizegem aan de slag. De kikker- en amfibieënpoel langsheen het fietspad Leireken was dringend aan onderhoud toe. Deze vijver is niet alleen een plaats waar veel amfibieën, zoals groene kikker, pad, bruine kikker, de alpenwatersalamander en de watersalamander zich thuis voelen.

Het is ook een trekpleister voor veel soorten watervogels. In de lente vliegen er veel zwaluwen rond om “modder” te zoeken waarmee ze hun nesten metselen. Tussen de houtkanten vliegen en nestelen er heel wat zangvogels.

De vrijwilligers van Natuurpunt snoeiden vooral in de beplanting om de poel beter zichtbaar te maken, voor vogels én fietsers. Jammer genoeg wordt dit prachtig stukje natuur door sommigen als ontmoetingsplaats gebruikt waarbij allerlei rommel wordt achtergelaten.