Nieuwe glasbollen voor Incovo-gemeenten: “Iets groter, met geluidsdemping en afsluitkleppen”

De glasbollen in de Incovo-gemeenten Vilvoorde, Zemst, Machelen, Meise en Londerzeel worden vernieuwd. De inwoners van de respectievelijke gemeenten recycleren jaarlijks bijna 3.500 ton aan glasafval. Jaarlijks komt er zo per inwoner bijna 30 kilogram terecht in één van de 128 glasbollen binnen de Incovo-gemeenten.

De huidige glasbollen hebben na 20 jaar dienst meer dan hun werk gedaan. Steeds meer was er sprake van scheuren in de romp van de glasbol. “En eerlijk gezegd, schoon zagen ze er niet meer uit”, weet Eddy Vrackaert, voorzitter van Incovo en gemeenteraadslid in Londerzeel.

In samenspraak met Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België, werd beslist om alle glasbollen te vervangen door nieuwe exemplaren. In de komende maanden worden die over de volledige intercommunale uitgezet. In Londerzeel en Meise staan de eerste exemplaren al in het straatbeeld.

“De nieuwe glasbollen zijn iets groter, waardoor we minder risico lopen op overvolle bollen”, legt Vranckaert uit. “We kozen voor wit en frisgroen, met een veel duidelijkere communicatie dan voorheen. De sorteerboodschap en praktische afspraken staan er zowel op in pictogrammen als in woorden, waardoor de boodschap voor iedereen duidelijk moet zijn. Er is geluidsdemping voorzien voor vallend glas, en afsluitkleppen tegen hinderlijke wespen in de bol. Echt een verbetering.”

“We recycleren bijna alle glazen verpakkingen die op de markt komen”, vervolgt Mik Van Gaever, COO van Fost Plus. “Zo kan het materiaal gerecupereerd worden om nieuwe glazen verpakkingen mee te maken. Nieuwe propere glasbollen maken het voor iedereen mogelijk en aangenaam om hieraan bij te dragen.”

Naast de nieuwe bollen kiest Incovo steeds vaker voor ondergrondse glasinzameling. Dit is momenteel al het geval op 21 van de 89 locaties. De komende jaren zal dit aantal nog stijgen, hoewel ondergronds brengen niet overal mogelijk is. “Grootste spelbreker zijn de kabels en leidingen die ondergronds liggen. Op andere plaatsen zijn boomwortels soms het probleem.”

Mooie nieuwe bollen, de sluikstortcamera en de ondergrondse inzameling: het helpt allemaal tegen sluikstorten rond de bol. Hierdoor zijn de sluikstorten rond glasbollen bij Incovo in de voorbije jaren met 50 % afgenomen. “Dat is zeker geen evidente prestatie. Het vraagt veel inzet van de collega’s om dag na dag de sluikstorten bestrijden. Een grote dankjewel is op zijn plaats”, besluit Eddy Vranckaert.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise