Plannen voor gemeentehuis bijgesteld: nieuwe zijvleugel in gerenoveerde oude jongensschool

Het lokaal bestuur heeft de plannen voorgesteld van de renovatie van het bestaande gemeentehuis met een nieuwe zijvleugel en de bouw van nieuwe lokalen voor VBS Prinsenhof. In de nieuwe plannen wordt de oude jongensschool behouden.

De eerste plannen voor de uitbreiding van het gemeentehuis werden al in 2021 voorgesteld. Zo zou de oude jongensschool, die gebouwd is in 1905-1907, worden afgebroken om plaats te maken voor een grote nieuwe zijvleugel. Om voldoende parkeerplaatsen te voorzien voor alle diensten in Ă©Ă©n centraal gemeentehuis met bibliotheek, klaslokalen Ă©n het Sociaal Huis, zou op de parking aan het Prinsenbos een warenhuis Jumbo met ondergrondse parking komen. Een petitie met liefst 2.647 handtekeningen en een coalitiewissel later, werden alle plannen in juli vorig jaar ingetrokken.

De oude jongensschool wordt volledig geïntegreerd in de nieuwe vleugel. Via de nieuwe ingang komen bezoekers terecht bij een professioneel onthaal en in een aangename wachtruimte. Van daaruit worden ze snel en efficiënt geholpen door de gemeentelijke diensten. Indien nodig kan men even in een aparte gespreksruimte zitten om een dossier te bespreken. De toeristische dienst komt aan de andere kant van de hoofdingang van de nieuwe zijvleugel en zal ruimer bereikbaar zijn omdat er een afzonderlijke toegang voorzien is. (lees verder onder de foto)

Momenteel worden de gebouwen van de oude jongensschool nog gebruikt door het 5e en 6de leerjaar van VBS Prinsenhof. Zij maken plaats voor de nieuwe zijvleugel, maar krijgen nieuwe lokalen. De bouw van de nieuwe lokalen zit mee in het algemene ontwerp, maar de kosten (ca. 2 miljoen euro) worden gedragen door vzw Ignatius. Er komt een nieuw gebouw met 7 klaslokalen en een sanitair blok.

Het huidige gemeentehuis is al langer aan vernieuwing toe. Na de bouw van de nieuwe zijvleugel en klaslokalen, start men aan de renovatie. Zo worden onder meer de verwarming en de plafonds vernieuwd, komen er aanpassingen in het kader van brandveiligheid en zal er meer bruikbare ruimte zijn voor de gemeentelijke diensten. Het bestaande gemeentehuis wordt verbonden met de nieuwe zijvleugel via twee verbindingsbruggen. (lees verder onder de foto)

Het gemeentebestuur wil de omgeving veel aangenamer vormgeven met meer rustplekken en meer groen. De zwakkere weggebruiker staat centraal, maar er wordt niet aan de bereikbaarheid geraakt. In het voorjaar van 2024 wordt de bestaande zone 30 uitgebreid naar alle straten tussen de N202 (Brusselsesteenweg) en de N211 (Wolvertemsesteenweg). Een deel van deze zone wordt ook fietszone waaronder de onmiddellijke omgeving van het gemeentehuis.

Indien alles vlot verloopt, starten de werken in het najaar 2024 en zijn ze afgerond in het najaar van oktober 2027. De totale kostprijs van het project bedraagt 14,5 miljoen euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise