Anderstaligen oefenen Nederlands in natuurgebied Wolvertemse Beemden

Natuurpunt Meise gaat met anderstaligen, die lessen Nederlands volgen in CVO Semper Meise, op taal-safari in natuurgebied Wolvertemse Beemden. Op die manier krijgen de cursisten de kans om de lessen over natuur in de buurt die ze in de klas kregen, in de praktijk te brengen. Dit project, ‘Troetels en kwellen’ kreeg steun van de provincie Vlaams-Brabant. Volgend schooljaar wordt dit proefproject uitgebreid naar andere CVO’s.

‘Troetels en kwellen’ is een project voor anderstaligen die les volgen in een CVO. Het is een didactisch pakket dat vertrekt vanuit verwondering en interesse in de nabije natuur. De 5 thema’s waarmee NT2-leerkrachten, natuurgidsen en cursisten aan de slag kunnen gaan zijn mieren, bramen, vlinders, bomen en kikkers. Het wil anderstaligen oefenkansen bieden, zowel in de klas of het praatcafé als in de natuur. Dit gebeurt via tekst, filmpjes en opdrachten binnen en buiten de klas.

‘Troetels en kwellen’ wordt momenteel uitgetest in CVO Semper Meise. Eerst wordt er in de klas gewerkt aan de vijf thema’s. Daarna trekken de cursisten, samen met de leerkracht en een natuurgids van Natuurpunt, naar een natuurgebied in de buurt. Dus, de natuur wordt het klaslokaal. De bedoeling is om het project vanaf volgend schooljaar open te trekken naar andere CVO’s.

“Vanuit een originele invalshoek worden op een prikkelende manier extra oefenkansen ontwikkeld voor anderstaligen. Dat vergemakkelijkt hun integratie in onze regio”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

“Het concept is ook drempelverlagend om anderstaligen toe te leiden tot lokale verenigingen zoals Natuurpunt”, zegt Hilde Leon van Natuurpunt Meise.

Troetels en kwellen’ is een samenwerkingsverband tussen Natuurpunt Meise, de Natuuracademie, vzw ‘de Rand’ en CVO Semper Meise. Het ontving een subsidie van 2.571,80 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise