Gans de nacht licht tijdens Merchtemkermis!

Op de gemeenteraad van 19 juni, de laatste voor het verlof, kwam er een vraag van PRO Merchtem, bij monde van Luc Vrijders. Hij wilde weten of de mogelijkheid bestaat om tijdens Merchtemkermis de straatverlichting langer of gans de nacht te laten branden zodat iedereen veilig thuis kan geraken?

Burgemeester Maarten Mast: “Bij de invoering van de huidige regeling hebben wij proactief al de vraag gesteld aan Fluvius en toen is ons beloofd dat dat kon. Er zou een uitzondering gemaakt worden en we zouden één keer per jaar het regime zonder kosten kunnen wijzigen. Teruggaan naar het oude regime zou dan wel weer betalend zijn, maar dat hebben we er voor over.

Het is een complex gegeven en ook andere gemeenten zijn er bij betrokken. Maar ik kreeg groen licht van Fluvius: Vijf tot zeven kasten zullen kunnen aanblijven wat impliceert dat zeker heel het Merchtemse centrum gedurende tien dagen ’s nachts zal verlicht zijn.

Onze stelling als college is dat we het huidige regime willen verderzetten. We besparen daar als gemeente honderdduizenden euro’s mee. Er is regelmatig overleg met de buurgemeenten en alle burgemeesters zijn akkoord om zo verder te doen. Al zijn er hier en daar misschien nog verbeteringen mogelijk zoals eventueel afschakelen van 24 uur tot 6 uur. Dat alles moet evenwel samen afgesproken worden.

Een enquête bij 21 politiezones leerde ons dat er nergens een stijging is van het aantal verkeersongevallen en van verdachte gedragingen van personen of voertuigen. In slechts één zone viel een stijging van de criminaliteit te noteren. Slechts in enkele zones was sprake van een stijging van het onveiligheidsgevoel en een stijging van klachten of meldingen door burgers.

Een dynamische verlichting en reflecterende stroken en wegmarkeringen kunnen een pluspunt zijn. In Merchtem wordt de verledding verder gezet en we zijn daarmee bij de koplopers in de verre regio rond ons. Eens dat werk af is kan er gedimd worden en ook per paal geschakeld worden,” aldus burgemeester Mast. (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!