Natuurfotograaf Luc ontdekt zeldzame rozetzwam: “Nog maar zesde waarneming in ons land”

Natuurfotograaf Luc Larivière heeft in het Neromhof in Wolvertem een zeldzame paddenstoel ontdekt. Het gaat om de fameuze gezoneerde rozetzwam (Podoscypha Multizonata). De soort is zeldzaam en komt maar op een paar plaatsen in ons land voor.

Luc kwam de zwam al anderhalve maand geleden voor het eerst tegen in het Neromhof maar kon hem niet thuisbrengen. Hij bleef foto’s nemen en raapleegde experts. Uiteindelijk lukt het hem om een naam te plakken op zijn vondst. “Ik heb contact opgenomen met Natuurstudie Arnicamenza, dat is een werkgroep van Natuurpunt die zich bezighoudt met het inventariseren van planten. Uit hun bevindingen bleek dat ik iets unieks heb gevonden. De zwam is zeldzaam in Europa en was in België voor mij nog maar vijf keer waargenomen. Wat mij evenzeer pleziert is dat zwam nog nooit gespot is in paddenstoelenland Nederland (lacht).

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigt dat de vondst heel uitzonderlijk is.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise