’t Verloren Uurke sluit de deuren: oplossing gezocht voor cursussen beeldende kunsten

Na een controle van de brandweer bleek het gebouw waarin kunstatelier ’t Verloren Uurke gevestigd is niet meer aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen. Hoewel het mogelijk was om tot eind maart in het gebouw te blijven, besliste ’t Verloren Uurke toch om alle lessen nu al stop te zetten. Het gemeentebestuur zoekt een oplossing zodat de lessen vanaf januari in de mate van het mogelijke terug kunnen plaatsvinden.

Sinds 40 jaar gaan in ’t Verloren Uurke allerlei cursussen en activiteiten rond beeldende kunsten door. Nadat in juli 2021 een controlebezoek door de brandweer gebeurde in het gebouw waar ‘t Verloren Uurke gevestigd is, bleek dat het gebouw niet voldoet aan de specifieke brandveiligheidsnormen. De uitvoerende diensten voerden enkele dringende werken uit, waardoor de brandweer toestemming gaf om nog tot en met maart 2022 het gebouw te gebruiken. In het gebouw blijkt ook asbest aanwezig te zijn. Momenteel is dit veilig, maar bij de uitvoering van de toekomstige werken, zou dit verwijderd worden.

Hoewel het gebruik van het gebouw tot en met maart 2022 door de brandweer werd toegelaten en veilig verklaard, besliste het bestuur van ’t Verloren Uurke toch om onmiddellijk hun activiteiten stop te zetten.

“We betreuren het heel erg dat het bestuur van ’t Verloren Uurke de beslissing nam om alle activiteiten onmiddellijk stop te zetten”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). “We waren samen in overleg en waren als lokaal bestuur meer dan bereid om tegen het volgende werkingsjaar structurele oplossingen te voorzien. We zien beeldende kunsten als een grote meerwaarde voor het culturele leven in onze gemeente die we niet zomaar willen zien verdwijnen.”

De gemeentediensten kregen intussen al verschillende vragen van lesgevers en cursisten naar mogelijkheden om zo snel mogelijk toch cursussen te kunnen inrichten. In overleg met ’t Verloren Uurke zal het gemeentebestuur tegen januari proberen zo goed als mogelijk oplossingen te voorzien. Lesgevers die apart een oplossing zoeken, kunnen ook individueel contact opnemen via verhuur@meise.be.

Foto: Google Maps

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise