IJzeren bomen moeten na zeven jaar groen worden

Bijna zeven jaar na de ‘aanplant’ van vier niet-alledaagse ijzeren bomen op het vers aangelegde kruispunt van de Wilgenlaan en de Hoogstraat krijgen de bomen eindelijk een groen uitzicht. Dat is althans de bedoeling want er worden momenteel klimplanten aan de metalen bomenstructuren geplant.

De reden voor de ‘aanplant’ destijds was de verwijdering van een aantal andere ‘echte’ bomen bij de herinrichting van het T-kruispunt. “Uit overleg met buurtbewoners bleek dat ze geen echte bomen meer wilden. Omwille van overlast afkomstig van bladeren, en ook omwille van parkeerproblemen”, luidde de uitleg bij de beslissing.

De ‘aanplant’ deed wel heel wat wenkbrauwen fronsen. Vooral ook omwille van het nogal exuberante prijskaartje van liefst 4.200 euro per ‘boom’, net toen de gemeente bezig was aan een uitgebreide besparingsronde.

Nu komt er dus eindelijk echt ‘groen’ aan de bomen. “Niks te vroeg”, zegt buurtbewoner Alex De Boeck die spreekt van een stukje ‘Meisese kolder’. “IJzeren bomen… Hoe hebben ze het kunnen bedenken. Maar goed, als ijzeren bomen vergroenen is er misschien nog hoop. Misschien is er dan toch sprake van voortschrijdend inzicht na ettelijke jaren…” Volgens De Boeck mislukte een eerdere poging tot aanplant van klimplanten door de kasseien voor de ijzeren bomen.

“Nu worden die opgebroken”, zegt schepen van Mobiliteit Marie-Jeanne Thaelemans (Samen Anders). “Dat moet de klimplanten meer ruimte geven om te groeien.” Volgens Thaelemans, die destijds schepen was toen voor het concept werd gekozen, was het de vorige meerderheid die naliet om de ijzeren bomen ‘in te groenen’. “Dat was nochtans zo voorzien in het ontwerp. Nu maken wij er dus wel werk van.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise