Tien gemeenten uit de noord- en oostrand bundelen de krachten in de strijd tegen zwerfvuil. Ze starten met een communicatiecampagne en gaan vuilnisbakkenplannen opmaken: staan ze op de juiste plaats, zijn ze groot genoeg, worden ze voldoende geledigd,… De sluikstorten worden dan weer geregistreerd en in een databank gestopt, waardoor de camera’s gericht geplaatst kunnen worden. “Alleen maar opruimen helpt namelijk niet. We moeten tegelijk de problemen bij de bron aanpakken.”
Steeds meer inwoners ergeren zich aan het toenemende zwerfvuil en sluikstort. Het probleem wordt zo groot dat het plaatsen van een extra vuilnisbak of het ophangen van een bordje ‘sluikstort verboden’ onvoldoende is.
Tien gemeenten voeren daarom voortaan de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort samen. Het gaat om de gemeenten Londerzeel, Meise, Vilvoorde, Machelen, Zemst, Kampenhout, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Zaventem.
De samenwerking laat toe om de aanpak te professionaliseren en om goede voorbeelden aan elkaar door te geven. Intercommunales Incovo en Interza dragen het project. Twee gespecialiseerde medewerkers zijn er dag in dag uit aan de slag om de gemeenten in de strijd tegen zwerfvuil bij te staan.
“Een eerste concreet actiepunt is een gezamenlijk communicatiecampagne rond het thema ‘Proper is plezant”, legt projectleider Seppe Eloot uit. “Op meer dan duizend straatvuilnisbakjes verschijnen opvallende stickers met die slogan. De straatvuilnisbakjes zullen ook in de toekomst verder gebruikt worden als drager van telkens nieuwe boodschappen rond zwerfvuil en sluikstorten.”
De samenwerking gaat veel verder dan alleen communicatie. “In verschillende gemeenten worden vuilnisbakkenplannen opgemaakt. Het goede gebruik en misbruik van straatvuilnisbakjes wordt gemonitord en aangepakt. De grootte, de plaatsing of de ledigingsfrequentie van de vuilnisbakjes geoptimaliseerd. Elders worden alle opgeruimde sluikstorten geregistreerd en in een databank ondergebracht, waardoor controles met een sluikstortcamera heel gericht kunnen gebeuren. In
parken en groenzones worden de eerste acties tegen hondenpoep voorbereid. Er wordt bovendien een gezamenlijk netwerk van enthousiaste zwerfvuilvrijwilligers opgebouwd en ondersteund.”
Niet alle thema’s en acties kunnen tegelijk in de tien gemeenten samen worden gevoerd. “We voeren telkens in één of twee gemeenten proefprojecten uit, om daarna de ervaring te gebruiken in andere gemeenten. We werken daarbij op de lange termijn, ook op basis van metingen en cijfers. Bijvoorbeeld rond het beheer van vuilnisbakjes of gebruik van de sluikstortcamera merken we nu al dat die aanpak loont.”