Kinderverzorgster redt leven baby

Een alerte kinderverzorgster heeft het leven van een vijf maanden oude baby gered in kinderdagverblijf Infano in Wolvertem. Karen Van Damme zag hoe het meisje plots het bewustzijn verloor en blauw kleurde. Dat de kinderverzorgster zo snel reageerde en het meisje kon redden, heeft ze vooral te danken aan de cursus ‘levensreddend handelen’.

De feiten dateren al van 9 februari, maar geraakten pas nu bekend. Op die bewuste donderdag was de vijf maanden oude baby L. aan het spelen in kinderdagverblijf Infano in de Ossegemstraat.

“Plots zag ik dat het meisje moeite had om te ademen”, zegt teamcoach Karen Van Damme. “Ze werd helemaal blauw en had inmiddels het bewustzijn verloren. Omdat we zagen dat het heel ernstig was, hebben we de hulpdiensten gebeld en ben ik meteen gestart met de reanimatie. Ondertussen brachten enkele begeleiders de overige kinderen naar een andere leefruimte om baby L. wat ruimte te geven. Nog voor de hulpdiensten ter plaatse waren, was het meisje opnieuw bij bewustzijn.”

Daarop werd baby L. naar het ziekenhuis gebracht, waar uit onderzoeken bleek dat het meisje door een oprisping of slijm als gevolg van een longinfectie een ALTE (schijnbaar levensbedreigende gebeurtenis red.) kreeg en daardoor in acute ademnood verkeerde. “Maandag kregen we uiteindelijk goed nieuws van de ouders, want door de snelle reactie van de begeleiding van het kinderdagverblijf werd erger voorkomen”, zegt Maxime Dehulster, pers- en communicatieverantwoordelijke bij Infano. “Al het personeel van Infano krijgt een verplichte cursus ‘Levensreddend handelen’ om gepast te kunnen reageren bij dergelijke situaties. Kind en Gezin wil dat kinderverzorgers die cursus om de drie jaar volgen, maar bij ons wordt die cursus om de twee jaar gevolgd. Op die manier blijft de materie fris in het hoofd zitten. Dat dat kan helpen, bewijst dit voorval in Wolvertem.”

“De dokters hebben me gezegd dat het meisje het niet gehaald zou hebben als we niet zo snel opgetreden hadden”, zegt reddende engel Karen Van Damme nog. “Ik heb gewoon puur uit adrenaline gehandeld en daar heeft die cursus ‘Levensreddend handelen’ zeker bij geholpen. Ik raad alle kinderverzorgers, maar ook ouders, dan ook aan om die cursus te volgen.”

Karen Van Damme en de andere begeleiders van Infano Wolvertem kregen inmiddels een boeketje bloemen van de ouders van de baby. Ook van Infano zelf kreeg het personeel een kleine attentie. De baby recupereert momenteel nog thuis, maar zou eerstdaags wel terugkeren naar het kinderdagverblijf.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise